Два українські препарати хочуть використовувати для лікування коронавірусу

Два українські препарати хочуть використовувати для лікування коронавірусу

Два українські препарати хочуть використовувати для лікування коронавірусу
.

В Україні два вітчизняні препарати пройшли перші клінічні випробування у лікуванні COVID-19. Після них самопочуття пацієнтів покращилося, повідомляють на сайті Полтавської ОДА, посилаючись на координаторів дослідження.

Досліджувані препарати "Квертин" та "Корвітин". Їх, зокрема, в Україні призначають пацієнтам із хворобами серця.

"Ці препарати не специфічної дії і не противірусні засоби", – повідомила координаторка досліджень препаратів, інфекціоністка Ольга Голубовська.

Тестувати лікарські засоби почали 14 травня у трьох лікарнях. Препарати досліджували на 200 пацієнтах. За словами Ольги Голубовської, ці ліки застосовують лише в комплексному лікуванні коронавірусної інфекції.

"Ми побачили, що побічних ефектів від препаратів не було в групі. Препарат безпечний. Пацієнти суб’єктивно почувалися краще, і це дозволяло робити висновок про поліпшення їх самопочуття", – розповів про попередні результати координатор дослідження Ігор Зупанець.

За словами Ігоря Зупанця, цих препаратів поки немає у міжнародних протоколах лікування і його не використовують як лікарський засіб. В Україні їх хочуть включити до протоколу лікування COVID-19. Загалом в країні проводять чотири клінічні дослідження ліків, які виробляють українські фармкомпанії.

"Після закінчення клінічного дослідження і коли буде написаний остаточний звіт про клінічні дослідження, ці дані передаються до державного експертного центру МОЗ, де дані дослідження перевірятимуться. Після того, як експерти з ними попрацюють, можна буде говорити про об’єктивність і достовірність. Тоді МОЗ може ухвалити рішення про включення до інструкції про застосування цього лікарського засобу чи ні", – каже гендиректор фармзабезпечення МОЗ Олександр Комаріда.

На початок