Сезонна алергія: хмельницька лікарка Людмила Поліщук про симптоми та діагностику

Сезонна алергія: хмельницька лікарка Людмила Поліщук про симптоми та діагностику

Сезонна алергія: хмельницька лікарка Людмила Поліщук про симптоми та діагностику
. Колаж: Суспільне Хмельницький

Злаки — літній алерген, який притаманний Хмельниччині, розповіла Суспільному алерголог Людмила Поліщук. За її словами, пік цвітіння злаків припадає на середину червня-липня. Тоді й фіксується збільшення звернень пацієнтів до алергологів, каже лікарка.

Як розповіла Людмила Поліщук, жителі сіл та околиць міста частіше звертаються зі скаргами на алергію в період дозрівання злакових, оскільки поля поблизу них.

"Найчастіше наші пацієнти мають надмірне виділення носової рідини, закладеність носа, чхання, свербіж слизової оболонки носа, очей, сльозотечу, кашель, важке дихання, а також шкірні симптоми алергії — загострення атопічного дерматиту, кропив’янки", — сказала Людмила Поліщук.

Після цвітіння злакових, починає квітнути полин та амброзія, які, як говорить лікарка, також є алергенами.

На фото зліва полин, справа — амброзія.
На фото зліва полин, справа — амброзія. Колаж: Суспільне Хмельницький

За словами Людмили Поліщук, при перших проявах алергій потрібно звернутись до лікаря-алерголога для діагностики та специфічного Лікування алергії причинними алергенами.лікування алергії.

"Тільки так можна перевести захворювання в довготривалу або і пожиттєву ремісію. Всі решта препаратів: антигістамінні, топічні стероїди та інші групи — це симптоматичне лікування. Його обов’язково потрібно мати, якщо вже є симптоми алергії. Але з кожним роком в більшості пацієнтів симптоми алергії важчають, перелік причинних алергенів розширюється, тому вчасно потрібно звертатися за фаховою допомогою", — розповіла Людмила.

Алергія, яку пацієнти ігнорують, може перерости в бронхіальну астму, зазначила Людмила Поліщук. Аби діагностувати алергію, необхідно здати алергопроби. Такі дослідження є безкоштовними в комунальних медзакладах при наявності направлення від сімейного лікаря, каже Людмила.

"Ми робимо нашкірні прік-тести з пилковими алергенами та алергенами кліщів побутового пилу. Діагностику з пилковими алергенами проводимо поза періодом цвітіння рослин — з вересня до березня. Спочатку обов’язково консультуємо пацієнта, вирішуємо коли й з якими алергенами робимо тестування і чи їх потрібно здавати, а потім пацієнти безпосередньо приходять на саму діагностичну процедуру", — розповіла лікарка.

Як розповів Суспільному виконуючий обов'язки директора інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Хмельницької обласної ради Ярослав Делікатний, з 2018 року не ведуть статистику кількості алергіків.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок