"Домалюй промінчик зірочці": у Рівному стартував інклюзивний мистецький проєкт

"Домалюй промінчик зірочці": у Рівному стартував інклюзивний мистецький проєкт

Дарина Бобровницька, учасниця інклюзивного мистецького проєкту "Домалюй промінчик зірочці"
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному стартував інклюзивний мистецький проєкт "Домалюй промінчик зірочці". У його рамках талановитим дітям з вадами здоров'я допомагатимуть реалізувати свій творчий потенціал. З учасниками проєкту познайомили 11 липня під час презентації.

15-річна Дарина Бобровницька — одна з учасниць. На фортепіано дівчина грає десять років. Взялася музикувати ще в дошкільному віці, попри те, що частково втратила слух.

"Музика для мене спочатку була як реабілітація, рекомендували після операції, щоб навчитися говорити, співати. Помічали, що у мене гарно виходить і з того моменту я граю на фортепіано", — розповіла дівчина.

Учасницею інклюзивного проєкту є й Марійка Колесник із села Плоска Дубенського району. Вона розповіла, що заняття різними видами мистецтва допомогли подолати онкозахворювання. Дівчина видала дві власні книжки, остання з яких — автобіографічна.

"Я і писала, і малювала, дуже багато фотографій увійшло у цю книжечку. У лікарні не було чим зайнятися, і я почала малювати, щоб відволіктися. Не варто здаватися у боротьбі навіть, коли здається, що не лишилося сил", — зауважила Марійка.

Ініціаторка проєкту "Домалюй промінчик зірочці" Олена Ковтунець пояснила, що завдання — продемонструвати інклюзію в дії. І додала, що першими його результатами стануть дві дитячі книжки і пластилінова відеоанімація.

"Ми хочемо пропагувати таке своєрідне мистецьке творче опікунство над дітьми, що мають різноманітні здібності, таланти. Але водночас — мають певні обмеження. Ми хочемо їх підтримати, допомогти далі розвиватися у цій сфері. Можливо, десь знайти свої нові таланти", — пояснила Олена Ковтунець.

Одним з творчих опікунів юних учасниць проєкту "Домалюй промінчик зірочці" став фотохудожник Олександр Майструк. Хвороба не завадила йому стати фотомитцем і брати участь у міжнародних виставках.

"Це настільки важливо і чудово, коли поруч знаходяться люди, які допомагають, надихають і підказують, і головне — сприймають як рівного. Мені особисто надзвичайно приємно, що якусь творчу естафету тепер і у мене є змога передавати", — сказав Олександр Майструк.

Проєкт "Домалюй промінчик зірочці" реалізовують за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок