Суд ухвалив рішення виселити спілку журналістів з Народного дому у Рівному

Суд ухвалив рішення виселити спілку журналістів з Народного дому у Рівному

Спілку журналістів через суд виселяють із Народного дому у Рівному
Голова спілки журналістів Дмитро Тарасюк (із листком у руках) в суді пояснює, чому організацію варто було б залишити у Народному домі. Колаж: Суспільне Рівне

Спілка журналістів України повинна виселитися з Народного дому. Таке рішення прийняв Господарський суд Рівненської області у понеділок, 10 липня. В організації заявили, що подаватимуть апеляцію. Представниця міської влади у суді пояснила, що приміщення. яке належить місту, влада хоче реконструювати.

Національна спілка журналістів України перебувала у приміщенні майже 40 років.

"Ми вважаємо, що рішення суду — ганебне. Прогнозоване мною особисто, що воно так мало бути. Ми будемо подавати апеляцію. Якби цей будинок по вулиці Симона Петлюри, 1 знаходився в районі Ювілейного або на Північному, ніхто б і не брався. Але він дуже ласий шматок і його треба всілякими силами висилити, під приводом ремонту і так далі", — вважає голова обласної організації Національної спілки журналістів України Дмитро Тарасюк.

Орендарів просять покинути приміщення Народного дому, бо планують його капітально відремонтувати, повідомила у суді начальниця відділу правового регулювання міського управління комунальною власністю Світлана Костючок:

"Приміщення Народного дому потребує значної реконструкції, проведення повного капітального ремонту і тому було вирішено припинити подальшу дію договорів оренди з чинними орендарями, щоб можна було повністю вивільнити таке приміщення і розпочати його реконструкцію".

Світлана Костючок уточнила, що договір оренди з обласною організацією НСЖУ закінчився у вересні 2021 року.

"Є багато користувачів, з якими вже припиненні договори оренди. Вони відмовляються виселятися, посилаючись на якісь свої особисті причини. Хоча у міста є багато інших нежитлових приміщень, вони можуть звертатися з відповідними заявами передачі в оренду, дотримуючись процедури, встановленої законом", — розповіла посадовиця.

Два роки тому з Народного дому виселили "Рівненський міський Союз Українок", також за рішенням суду. Представники громадської організації прийшли 10 липня на суд, щоб підтримати відповідачів.

"Ми програли суд як Союз українок. Чиниться суд над іншими патріотичними організаціями. Два роки ми тулимося, де провести якийсь захід, ми шукаємо, на якому рівні, де, куди, яку, то в бібліотеці, то ще десь, то ще десь. Ми підтримуємо пана Тарасюка, його звернення, вважаємо, що ми взагалі повинні бути поза конкурсом і входити в Народний дім, і мати приміщення", — зазначила співорганізаторка Союзу українок Тетяна Редюк.

Голова Рівненської обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк розповів:

"Якщо ви хочете робити ремонти — робіть, ніхто не заперечує. Третій поверх, другий поверх, зал, актова зала. Здавайте його в оренду, навіть на умовах аукціону. До речі, спілка журналістів не підпадає, згідно з новим законом про оренду державного комунального майна, оскільки ми фінансуємося з державного бюджету. Тобто ми без аукціону й оплата — 1 гривня".

Суспільне надіслало інформаційний запит до управління комунальною власністю з проханням уточнити, скільки організацій ще не залишили приміщення Народного дому. Останній договір оренди там завершився у листопаді 2021 року.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок