На Хмельниччині збудували готель для комах. Що це і навіщо

На Хмельниччині збудували готель для комах. Що це і навіщо

На Хмельниччині збудували готель для комах. Що це і навіщо
На фото будинок для комах. Фото: Національний природний парк "Подільські Товтри"

На рекреаційній ділянці "Давня Бакота" Національного природного парку "Подільські Товтри" збудували будинок для комах. Мета — створити умови для проживання корисних комах та зберегти їх популяцію. Також такі будиночки можна використовувати, як наочний посібник з вивчення комах.

Про це Суспільному Хмельницький розповіла фахівчиня з екологічної роботи парку Анастасія Ліщук.

За її словами, залежно від наповнення будиночків "гніздовим" матеріалом до них можуть заселятись різні комахи: поодинокі бджоли та оси, золотоочки, жуки-сонечка, клопи, двокрилі та лускокрилі.

В таких "гніздах" живуть комахи.
В таких "гніздах" живуть комахи. Фото: Національний природний парк "Подільські Товтри"

"Підтримувати популяцію комах важливо, оскільки однією з основних їх функцій — запилення рослин. Комахи запилюють 80% рослин на планеті. І тому зменшення чисельності або втрата одного з компонентів процесів запилення в природі впливають на виживання обох сторін. Однією з причин руйнування середовищ існування комах та рослин є діяльність людини: надмірне використання пестицидів, забруднення ґрунту, водойм, атмосфери, вирубка лісів тощо. Щоб компенсувати втрати й будують такі будинки", — говорить Анастасія Ліщук.

Це вже другий готель для комах на території парку. Як розповіла Анастасія Ліщук, перший збудували на початку 2022 року біля адмінбудівлі парку у Кам’янці-Подільському.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок