У Хмельницькому переносять "Братську могилу радянських воїнів"

У Хмельницькому переносять "Братську могилу радянських воїнів"

У Хмельницькому переносять "Братську могилу радянських воїнів"
. Фото: Суспільне Хмельницький

"Братську могилу радянських воїнів", що знаходиться на території хмельницької школи № 13 переноситимуть. Про це Суспільному розповів начальник спеціалізованого комунального підприємства "Хмельницька ритуальна служба" Сергій Бортник.

За його словами меморіальний комплекс разом із пам’ятником солдату перенесуть на кладовище в мікрорайоні Лезнево.

"На даному комплексі похоронені воїни, які загинули в 1944 році, навесні. Це 22 воїни, які загинули в ході проведення Проскурівсько-Чернівецької операції, п'ятнадцять із них невідомі, сім — відомі. В 1944 році вони загинули, в 1956 був встановлений пам’ятник солдату", — говорить Сергій Бортник.

Пам'ятник солдату.
Пам'ятник солдату. Фото: Суспільне Хмельницький

Та додає, чому вирішили перенести меморіальний комплекс: "До нас звернулись ветеранська організація мікрорайону Лезнево та директор школи №13 ім. М.Чекмана з проханням перенести даний комплекс на кладовище в мікрорайоні Лезнево. Після чого ми почали збирати необхідну для цього документацію. Наразі ми відправили документи для погодження в Міністерство культури України".

Меморіал на території школи.
Меморіал на території школи. Фото: Суспільне Хмельницький

Згідно з проєктом рішення Хмельницької міської ради від 21 червня 2023 року "Братська могила радянських воїнів", розташована на території школи №13 мікрорайону Лезнево буде перенесена.

Виконувачка обов’язків директора школи №13 Юлія Коваль каже, "Братська могила" займає більшу частину шкільного двору, тому дітям мало місця для розвитку та ігор.

На кладовищі визначили місце для перепоховання радянських воїнів.
На кладовищі визначили місце для перепоховання радянських воїнів. Фото: Суспільне Хмельницький

На кладовищі вже визначили місце, де відбудеться перепоховання, сказав Сергій Бортник: "Якщо нам Мінкульт дасть дозвіл на перенесення даного комплексу, після цього ми почнемо робити кошторис. Ну і після того, як ми отримаємо кошторис, тижня два і ми зможемо перенести комплекс".

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram.

На початок