"Представити Україну – найвища мотивація". Подружжя франківських танцівників про перемогу на чемпіонаті Європи

"Представити Україну – найвища мотивація". Подружжя франківських танцівників про перемогу на чемпіонаті Європи

"Представити Україну – найвища мотивація". Подружжя франківських танцівників про перемогу на чемпіонаті Європи
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Хотіли донести до світу, що про Україну не потрібно забувати", — так про свій виступ на чемпіонаті Європи з черлідингу Черлідінг – це діяльність, у якій учасники вболівають за свою команду як форму заохочення. Це може варіюватися від скандування гасел до інтенсивної фізичної активності. Його можна виконувати, щоб мотивувати спортивні команди, розважити публіку чи змагання.розповідає подружжя франківських танцівників Дмитра та Юлії Леки. Хореографи перемогли на турнірі у категорії "Хіп-хоп дует". Чемпіонат відбувся 30 червня 2023 року у місті Верона. Танцівники повернулися з Італії та розповіли Суспільному про свій виступ.

"Золото" європейського чемпіонату із черлідингу франківці здобули із півтора хвилинним номером. Головний балетмейстер Франківського драмтеатру та керівник танцювальної школи Дмитро Лека каже: в його сюжеті — історія літньої пари, яка прагне танцювати.

Подружжя франківських танцівників перемогли на чемпіонаті Європи
Фото: Facebook/Франківський драмтеатр

"Це — старші люди, які не дивлячись на свій вік, люблять життя, люблять радіти. А як передати радість життя, не показуючи танець? Бо найбільша кульмінація радості у людей — це рух. Ми бачили, що приносимо радість суддям, бачили, як вони усміхаються", – розповів Дмитро Лека.

Його дружина, переможниця турніру, педагогиня й засновниця танцювальної школи Юлія Лека говорить, що подружжя готувало цей номер щоденно упродовж трьох місяців.

"Для мене наш танець означає віру й надію в краще життя. Ми одразу вирішили, що це буде радісний номер, щоб відійти від нашої реалісті. Хотіли показати оптимізм", — каже Юлія Лека.

Подружжя франківських танцівників перемогли на чемпіонаті Європи
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У грудні 2022 року подружжя перемогло на чемпіонаті України. Тоді, розповідає Дмитро Лека, танцівники отримали звання майстрів спорту. А "золото" наступного національного чемпіонату дало право франківцям виступити на європейському турнірі з черлідингу.

"Черлідинг — це спорт. Тут є моменти дисципліни й точності. Тому цей конкурс — це про технічну чіткість виконання. Водночас це і мистецтво, адже танець завжди дає емоцію. Тому акцент на турнірі також йде на артистизм та саму композицію", — каже Дмитро Лека.

Юлія Лека хореограф з Івано-Франківська
Юлія Лека: "У нас виграшну роль зіграв образ". Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Зі слів Юлії Леки, найвагоміші критерії, на які звертали увагу судді — це технічне виконання, образи, артистизм та костюми. У фіналі турніру франківські хореографи змагалися з представниками Греції, Естонії, Чехії, Фінляндії та Італії.

"Ми бачили виступи інших учасників тільки на репетиційному майданчику. Навіть коли вони танцювали у пів сили, були дуже сильні. У нас виграшну роль зіграв образ. Ми подали номер з ідеєю і костюмами, які відрізнялися від інших учасників. За результатами, між нами та другим місцем був розрив у вісім балів. Це — суттєва різниця", — говорить Юлія Лека.

Дмитро Лека хореограф Івано-Франківськ
Дмитро Лека: "Важливо представляти Україну. Для мене і для дружини — це найвища мотивація". Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Подружжя додає: своїм виступом хотіли гідно представити країну та нагадати європейцям про те, що потрібно й надалі підтримувати Україну.

"Наша місія — це не просто виступити. Місія в тому, щоб гімн України звучав на теренах інших держав. Щоб люди бачили, що Україна, попри ті труднощі, які ми зараз переживаємо, все-таки бореться за перемогу і здобуває її. Коли ми чули від інших країн слова вдячності й підтримки — це те, за чим ми туди їдемо. Донести до світу, що Україну не треба забувати", — розповіла Юлія Лека.

За словами Дмитра Леки, перемога на турнірі дає змогу танцівникам виступити на чемпіонаті світу, який відбудеться у жовті 2023 року. Однак через інтенсивний графік подружжя поки не знає, чи їхатиме на цей конкурс.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок