Зеленський посперечався з проросійським президентом Болгарії Радевим про війну в Україні

Зеленський посперечався з проросійським президентом Болгарії Радевим про війну в Україні

Зеленський розкритикував президента Болгарії Радева
. Президент України Володимир Зеленський і президент Болгарії Румен Радев у Софії 6 липня 2023 року. Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Болгарії 6 липня посперечався з главою країни Руменом Радевим щодо військової допомоги Україні, розкритикувавши його за проросійську позицію. Суперечка політиків потрапила на телевізійну трансляцію.

Про це пише Politico.

Під час зустрічі української та болгарської делегацій президент Болгарії Радев говорив, що "немає військового вирішення" війни в Україні та "все більше і більше зброї не вирішить проблему". У відповідь президент України Зеленський спитав, як би Болгарія діяла в разі повномасштабного вторгнення Росії.

"Ви б сказали: "Путін, будь ласка, захопи болгарську територію?" Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, не допустите компромісу зі своєю незалежністю. Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але я б дуже хотів, щоб ви мене правильно зрозуміли", – сказав Зеленський.

Також Володимир Зеленський розкритикував Радева за використання слова "конфлікт" замість війни й відхилив його пропозиції про "дипломатичне врегулювання", пояснивши, що військова допомога Києву – кращий варіант, ніж допустити, щоб "війна прийшла до вас".

"Україна й НАТО повинні мати спільні цінності. Інакше не може бути. Ви не можете підтримувати РФ і при цьому балансувати, тому що Росія хоче знищити НАТО, хоче знищити Європу і Європейський Союз. Це їхні цілі. Ви мене розумієте?" – наголосив Зеленський.

"Водночас Румен Радев який, протягом виступу Зеленського був "наляканий" і часто підглядав у нотатки, попросив продовжити зустріч без камер, заявивши, що має якусь "пропозицію", — йдеться у статті видання.

Після зустрічі української та болгарської делегацій, на пресконференції Зеленський сказав, що він взаєморозуміння з президентом Болгарії Руменом Радевим щодо енергетики, "формули миру", однак в них "різне бачення щодо надання Україні озброєння", проти чого виступає болгарський лідер.

"В усіх інших аспектах – щодо енергетики, формули миру тощо – треба сказати, у нас (з Радевим було повне розуміння. Що стосується аспекту допомоги в обороні Україні – у нас різний погляд на речі. Він вважає: ні, бо це ескалація – давати Україні допомогу. А я вважаю, ні, це – захист. Це – різна філософія. Я не буду критикувати президента, я в гостях і я поважаю вашу державу, я поважаю ваш вибір", — сказав Зеленський.

Володимир Зеленський також зауважив, що відмову надавати Україні озброєння болгарський президент пояснює тим, що не може допустити, щоб було її "зменшення зброї у Збройних сил Болгарії".

"А я сказав йому відверто, якщо ми ляжемо, а Росія піде далі, вашої зброї не вистачить навіть якщо її буде у п’ять разів більше, ніж її у вас є. Не вистачить! Я не хочу принижувати нікого, я не принижую армію Болгарії. Я просто кажу: нашої зброї також не вистачало, нам допомагали партнери. РФ – нащадок всього того: артилерії, снарядів, усіх цих старих танків тощо, всього Радянського союзу і найбільше її залишилося у них. З такими запасами боротися складно", — сказав президент України.

Він додав, що українці "зменшили ці запаси в десятки разів, але якою ціною".

"Якби ми хотіли воювати, ми були б на території Росії. Ми хочемо просто вижити й тому просимо про допомогу", — сказав Зеленський.

6 липня президент України Володимир Зеленський перебував із візитом у Болгарії, де провів переговори з президентом країни Радевим, прем'єром Денковим та іншими урядовцями й парламентарями.

На початок