Україна і Болгарія під час візиту Зеленського підписали декларацію про євроантлантичну співпрацю

Україна і Болгарія під час візиту Зеленського підписали декларацію про євроантлантичну співпрацю

Важливо
Україна і Болгарія під час візиту Зеленського підписали декларацію про євроантлантичну співпрацю
. Президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з головою уряду Болгарїі Кирилом Петковим у Києві 28 квітня 2022 року, фото: Getty Images

Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до Болгарії 6 липня зустрівся з прем'єр-міністром Болгарії Николаєм Денковим. Україна і Болгарія, зокрема, підписали декларацію про євроантлантичну співпрацю.

"Підписали з премʼєр-міністром спільну декларацію, що засвідчує підтримку Болгарією нашої євроантлатичної інтеграції" — Зеленський

“Ми домовились сьогодні значно активізувати співпрацю оборонних відомств і загалом в оборонному секторі. Будьте певні, всім корисним безпековим досвідом, набутим у цій війні, ми обовʼязково поділимося з партнерами, щоб наша спільна сила стала більшою”, — сказав Зеленський.

Обговорили і оборонну допомогу, яку Болгарія надає Україні, зазначив президент.

“Конкретні деталі передачі поточного оборонного пакету. Розраховуємо на продовження такої співпраці, яка вже допомогла захистити багато життів. Ми ще продовжуємо розмову сьогодні, зокрема, про відновлення практики і реабілітації українців, українських воїнів. Також про навчання у Болгарії військово-медичного персоналу”, — сказав Зеленський.

Президент також запросив Болгарію взяти участь у відновленні України, зокрема, у відбудові освітньої сфери.

Також сторони обговорили енергетичну співпрацю.

“Енергетична незалежність і стабільність ринків є частиною безпекової архітектури кожної країни. Разом ми здатні дати нашим країнам більше гарантій стабільності в енергетиці і, що важливо, цінової привабливості для звичайних людей, звичайних споживачів. Ми маємо убезпечити людей від цінових криз”, — пояснив Зеленський.

Він додав, що радий, що енергетика стає одним з пріоритетів співпраці між Україною і Болгарією.

“Парламент Болгарії схвалив, і щойно міністри енергетики підписали відповідні меморандуми про співпрацю”, — наголосив Зеленський.

Також Зеленський і Денков обговорили взаємодію у сфері європейської євроантлатичної співпраці.

“Вже цьогоріч ми розраховуємо на початок переговорів щодо майбутнього членства України в ЄС. Підписали з премʼєр-міністром спільну декларацію, що засвідчує підтримку Болгарією нашої євроантлатичної інтеграції. Це вже 22-й такий пакет. Це дуже важливо і очевидно, більшість у Європі - за спільну безпеку”, — сказав Зеленський.

“Майбутнє України — у серці європейської безпеки” — Денков

Як відзначив прем’є Болгарії, болгарський пріоритет — це забезпечення прав болгарської меншини в Україні.

“Ми віримо в те, що наші взаємні інтереси наших людей будуть включені в процес реформ в Україні, і будуть включені в правову рамку захисту нацменшин в Україні”, — сказав Денков.

Він відзначив, що разом з президентом Зеленським вони підписали двосторонню політичну декларацію на підтримку євроантлантичної інтеграції України, коли це стане можливим.

“Ми знаємо з власного досвіду трансформуючу силу цих міжнародних організацій, як ЄС та НАТО. Процес розширення має йти разом з процесом реформ у країні-кандидатці. Майбутнє України — у серці європейської безпеки”, — сказав прем’єр.

За словами Денкова, Болгарія готова брати участь у післявоєнному відновленні України. Вона може надати експертизу та матеріальну допомогу в енергетичній та транспортних системах. Болгарські компанії можуть допомогти у реставрації та консервації культурних памʼяток, які були зруйновані під час війни.

“Ми очікуємо побачитися з президентом Зеленським за декілька днів на зустрічі у Вільнюсі, на зустрічі НАТО. Тоді ж відбудеться перше засідання Ради НАТО-Україна, де будуть прийняті важливі рішення”, — сказав Денков.

Раніше Зеленський повідомив, що 6 липня прибув до Болгарії, де має провести переговори з президентом країни Радевим, прем'єром Денковим та іншими урядовцями і парламентарями.

"Софія. Болгарія. Проведу ґрунтовні переговори з Премʼєр-міністром Ніколаєм Денковим, зустрінуся з Президентом Руменом Радевим, урядовцями, парламентарями, політиками, журналістами. Оборонна підтримка, євроатлантична інтеграція України, саміт НАТО, гарантії безпеки та реалізація Формули миру", — зазначив Зеленський у Telegram.

Зокрема президент також зустрівся з міністеркою закордонних справ Болгарії Марією Габрієл.

Напередодні, 5 липня, Комітет із зовнішньої політики парламенту Болгарії ухвалив проєкт декларації, поданий низкою партій, у якій висловлюється підтримка вступу України до Північноатлантичного альянсу після завершення війни з Росією.

Раніше видання Bloomberg повідомляло, що новий уряд Болгарії намагатиметься усунути посередників у постачанні зброї Україні, щоб збільшити військову підтримку Києва, змінивши позицію попередніх кабінетів і президента.

На початок