Родина Кривопишів з Новоселівки біля Чернігова понад рік живе у сільському ФАПі

Родина Кривопишів з Новоселівки біля Чернігова понад рік живе у сільському ФАПі

Родина Кривопишів з Новоселівки біля Чернігова понад рік живе у сільському ФАПі
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Понад рік у приміщенні сільського ФАПу у селі Вознесенське біля Чернігова живе родина Кривопишів із Новоселівки, яка торік втратила житло під час бойових дій. Тоді, пригадує Наталія Кривопиша, їхній будинок зруйнувала російська авіабомба.

У трьох кімнатах ФАПу живуть сім людей, двоє із них діти. Поруч з будівлею чоловік Наталії зробив невеличкий сарай, де і живе, їх корова, котра під час обстрілу втекла на луг і вижила. Вже після відходу росіян, Наталія забрала худобу з поля.

Під час боїв за Чернігів, будинок у Новоселівці, де жила родина, згорів.

"Ми вже тут живемо, 11 березня — другий рік. О 4:45 з літака кинули бомбу і все загорілося. Воно все зразу загорілося і в сусіда хата, і тут, і тут. Усе разом горіло".

Знайшли порятунок у сусідньому селі.

Будівельне сміття, яке залишилось від зруйнованого будинку родини Кривопишів
Будівельне сміття, яке залишилось від зруйнованого будинку родини Кривопишів. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Все було в чорному диму, нічого не було видно. Ми просто піднялись на трасу і пішли на Вознесенське".

Пішки з залишками речей, які не встиг знищити вогонь, дійшли до Вознесенського. Там родину поселили у фельдшерському пункті.

"Те є, що було у погребі. Одягнуті спали у погребі, що укривались повиносили ковдра, покривала з погреба, подушки, що було у погребі, а так все залишилось".

Наталії 58 років, тридцять з яких вона працює санітаркою у районній лікарні, має двох доньок, обидві мають інвалідність з дитинства. Також Наталія виховує двох онуків. Чоловік за станом здоров’я вже не працює. Після початку повномасштабного вторгнення приміщення ФАПу прийняло чотири родини. На сьогодні, там проживає одна — родина Кривопишів.

Весь час фельдшерський пункт продовжував виконувати свою пряму функцію. Тут систематично приймають місцевих жителів лікарі.

Новий фундамент на місці зруйнованого будинку родини Кривопишів
Новий фундамент на місці зруйнованого будинку родини Кривопишів. ФОТО: Суспільне Чернігів

На місці, де колись стояв будинок пані Наталії, два тижні тому заклали фундамент. Голова Киселівської громади Володимир Шелупець, каже, тут будують новий будинок, за кошти нідерландського благодійного фонду OpenDoorUkraine.

"Голландці були згодні, що ми будемо будувати оці всі фундаменти, щоб повністю відбудувати оці 148 будинків".

Голова Киселівської громади Володимир Шелупець
Володимир Шелупець. ФОТО: Суспільне Чернігів

За умовою договору, громада закладає фундамент, а фонд зводить будівлю.

"Від територіальної громади: будівництво оцих фундаментів. Вартість одного такого фундамента — близько 186 тисяч гривень. Вартість такого будиночка — 30 тисяч євро. Це збірно-щитові будинки, утеплені, повністю комунікації виведені. Там є водопостачання і водовідведення, водонагрівач і душова кабінка, кухня".

Щоб звести цей дім необхідно близько трьох тижнів. У громаді сподіваються проєкт допоможе швидше переселити новоселів із модульного містечка по своїм новим домівкам. Строк гарантії будинку складає 50 років, говорить Володимир Шелупець.

Детальніше — дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок