Харківська область отримала понад 600 тисяч пігулок калію йодиду — Хаустов

Харківська область отримала понад 600 тисяч пігулок калію йодиду — Хаустов

Харківська область отримала понад 600 тисяч пігулок калію йодиду — Хаустов
. Фото: Суспільне Вінниця

Харківщина отримала понад 600 тисяч пігулок калію йодиду різного дозування на випадок аварії на Запорізькій АЕС.

Про це на брифінгу 4 липня повідомив директор обласного департаменту охорони здоров’я Максим Хаустов.

"Харківська область отримала 60 тисяч таблеток по 130 мг, по 125 мг — 330 тисяч таблеток, 65 мг — 246 200, по 32 мг — 11 150 саше і по 16 мг — 7015 саше. Вони розподілені на всі пункти видачі. Пункти видачі будуть розташовані при лікарнях, при центрах первинної допомоги. У селищах, де немає пункту здоров’я або амбулаторії, будуть у селищних старост. Зараз готуються списки, вони розподіляються", — сказав він.

"Найнеприємніше, що може бути – це радіоактивний пил".

"Відстань від ЗАЕС приблизно 300 кілометрів. По-перше, якщо це станеться, жителі області мають зайти у приміщення та перебувати в приміщеннях певний час. Треба закрити вікна, мати запас питної води, їжі на декілька днів. Наша відстань області від ЗАЕС не буде давати гострої променевої хвороби. В залежності від виду аварії, критичне — це 30-60 кілометрів", — зазначив Хаустов.

калію йодид в аптеці
Фото: Уніан (ілюстративне)

Без офіційних повідомлень влади приймати калію йодид не потрібно: це може бути небезпечно, говорить очільник департаменту.

"Безпідставне прийняття препарату може нашкодити організму, він має дуже багато побічних дій. Калій йодид, його доза розраховується на вік. Діти до місяця — 16 мг, від місяця до 3 років — 32 мг, від 3 років до 12 років — 62,5 мг, і далі до 40 років — доросла доза. Після 40 років калій йодид не приймається. Це усе приймається виключно за умови, що в повітрі буде радіоактивний йод", — говорить Хаустов.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок