“Ця праця не припиняється ні на день”: як працівники притулків в Одесі справляються з наслідками вторгнення Росії

“Ця праця не припиняється ні на день”: як працівники притулків в Одесі справляються з наслідками вторгнення Росії

Ексклюзивно
“Ця праця не припиняється ні на день”: як працівники притулків в Одесі справляються з наслідками вторгнення Росії
. Собака, евакуйована з Херсона. 7 травня 2023. Фото: Суспільне Одеса

З початком повномасштабного вторгнення благодійні притулки для тварин зіштовхнулись з декількома проблемами: виїзд за кордон персоналу й волонтерів, та пошук місця для тварин, яких покинули господарі, або яких передають військові з передової. Після підриву росіянами Каховської ГЕС — навантаження на них виросло в рази. Про те, як зараз працюють організації з допомоги тваринам дізнавалось Суспільне.

Співпраця ГО “Animal SOS Odesa” та ГО “Закон природи”

Громадська організація “Animal SOS Odesa” офіційно функціонує чотири роки. У мирний час волонтери займались порятунком безпритульних тварин, їхньою стерилізацією та закупівлею корму, а також проводили уроки добра в школах. Три роки тому вони відкрили Центр адопції для собак, де з тваринами займаються кінологи, після чого їм шукають новий будинок, розповіла очільниця ГО Вікторія Корпусова.

Організація “Закон природи”, яка офіційно існує три роки, співпрацює разом з “Animal SOS Odesa”. Основні їхні принципи — захист тварин від жорстокого поводження та робота над нормативно-правовою базою. Зараз обидві громадські організації функціонують як одне ціле.

За словами голови ГО “Закон природи” Яни Тітаренко, з початком повномасштабного вторгнення вони зіштовхнулись з проблемою того, що люди залишали своїх хатніх улюбленців на вулиці, а самі їхали за кордон:

“У перший тиждень війни люди виїжджали й покидали своїх тварин, їх було близько 50. Так само люди повертали нам собак в Центр адопції, таких випадків було декілька”.

Як розповідає очільниця ГО “AnimalSOS Odesa” Вікторія Корпусова, до підриву Каховської ГЕС, вони евакуйовували тварин з сірих зон, а вже після — займаються лікуванням та пошуком нового дому для врятованих з Херсону тварин:

“Військові нам постійно передають тварин, от навіть зараз мені телефонували й просили забрати двох великих породистих собак, а в нас немає для них місця, оскільки їх потрібно тримати окремо. Будемо шукати їм нові домівки, бо їх, на жаль, не потягнемо”.

Волонтери цих двох організацій поїхали до підтопленого Херсона у перший день, тоді їм разом з представниками муніципальної служби вилову вдалось вивезти близько 60 тварин. Загалом їхня команда разом з херсонськими волонтерами врятували понад 200 тварин, більшу частину яких вже встигли прилаштувати. Зараз тварини, які залишились, перебувають на реабілітації.

“Реабілітація проходить складно, бо у нас не вистачає місця в Центрі адопції. Ми робимо розподіл по вольєрах — дивимось хто з ким товаришує, кому потрібно більше уваги, а кому заняття з кінологом. Кошенята у нас розміщені по будинках, усі слабкі, поступово їх виходжуємо. Є такі, що й досі перебувають у лікарнях. Порятунок тварин триває завжди, ця праця не припиняється ні на день”, — каже Вікторія Корпусова.

Якщо хочете підтримати волонтерів, то зв’язатись з ГО “Animal SOS Odesa” можна за номером: +38(097)-04-535-97 (Олена).

“Ця праця не припиняється ні на день”: як працівники притулків в Одесі справляються з наслідками вторгнення Росії
Вакцинація врятованих собак з Херсонщини. Фото: ГО "Animal SOS Odesa"/Facebook

Німецька благодійна установа “Притулок для тварин”

Притулок був заснований у 2005 році Німецькою спілкою захисту тварин, кошти до установи надходять з пожертв громадян Німеччини. Першочергова їхня ціль – стерилізація безпритульних тварин у місті. За 18 років роботи тільки з території Одеси вони прийняли на лікування та стерилізацію понад 60 тисяч собак.

Як зазначає заступниця директорки БУ “Притулок для тварин” Яна Панасюченко, за їхніми останніми підрахунками у 2016 році, за 10 років роботи популяція безпритульних собак скоротилась з 70 тисяч до 5. Тому, отримавши такі результати, вони вирішили розширити свою діяльність й почали проводити ще й складні операції. Однак, через російське вторгнення, їхні кращі спеціалісти та частина працівників поїхала за кордон:

“Якщо раніше до нас можна було звернутись у будь-який час, то зараз просимо попередньо телефонувати черговому лікарю, щоб оцінити ступінь стану тварини. На жаль, інколи доводиться відмовляти, бо немає фахівців, які б провели необхідні операції”.

“Ця праця не припиняється ні на день”: як працівники притулків в Одесі справляються з наслідками вторгнення Росії
Працівниця притулку відмиває від мазуту собаку, вивезену з Херсонщини. Фото: БУ "Притулок для захисту та допомоги безпритульним тваринам"/Facebook

У притулку опинялись собаки, чиї господарі йшли до лав ЗСУ і їм не було з ким залишити своїх улюбленців. Зараз волонтери працюють з тваринами, які потрапили до них після катастрофи на Каховській ГЕС.

“Ми двічі виїжджали до Херсона, приїздили у пункт збору, надавали на місці допомогу і деяких забирали до себе. До нас потрапляли собаки, які були повністю вкриті мазутом, жодне фото не передасть тодішній їх стан. Ми переживали, що не довеземо, але все вже позаду — наразі їх стан стабільний. Загалом прийняли 28 собак та п’ять котів, поки вони перебувають на карантині. Якщо за два тижні не проявляться інфекційні хвороби, то будемо розглядати можливість їхнього прилаштування в новий дім”, — каже Яна Панасюченко.

Якщо бажаєте допомогти, то зв’язатись з БУ “Притулок для тварин” можна за наступними контактами:

1. Черговий лікар: +38(099)-10-999-30 будні з 09:00 до 14:30;

2. Адміністрація: [email protected] будні з 09:00 до 14:00.

Сімейний приватний притулок “Котячий дім”

Тетяна Кузікова власниця приватного притулку “Котячий дім”, який був заснований її сім’єю понад 20 років тому. Жінка забирає безпритульних тварин з вулиці, відвозить до клінік, а після виписки забирає до себе в притулок, де займається прилаштуванням їх в нові будинки. На цей час в її притулку близько 65 котів, а собаки перебувають на платній перетримці.

“Ця праця не припиняється ні на день”: як працівники притулків в Одесі справляються з наслідками вторгнення Росії
У притулку проводять фотосесію врятованих тварин з метою знайти їм новий дім. Фото: "Котячий дім"/Instagram

За словами Тетяни Кузікової, на роботу її притулку теж вплинула велика війна — вона забирала до себе тваринок, яких покинули власники й тих, які їй передавали військові з передової, зокрема з села Оріхове. Також вона разом з волонтерами долучилась до порятунку тварин з Херсона:

“Я поїхала до Херсона на наступний день після підриву, їздила два дні поспіль, вивезла близько 40 тварин й одразу повезла їх до ветклінік. Зараз шукаю тваринкам новий дім, розміщую фото. Навіть вдалось знайти власників двох котів. Одного з них вже повернули в сім’ю”.

Якщо маєте намір допомогти, то зв’язатись з Тетяною Кузіковою можна за номером: +38(096)-29-047-83.

Авторка: Ольга Шукова

На початок