У Чернігові 5 липня відкриють рух київським мостом через Десну, який війська РФ розбомбили у березні 2022 року

У Чернігові 5 липня відкриють рух київським мостом через Десну, який війська РФ розбомбили у березні 2022 року

У Чернігові 5 липня відкриють рух київським мостом через Десну, який війська РФ розбомбили у березні 2022 року
. ФОТО: Служба відновлення в Чернігівській області

Автомобільний міст через Десну, який з'єднує Чернігів та Київ, відкриють для руху транспорту о 8:00 годині 5 липня. Про це повідомляє служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області на своїй Facebook-сторінці.

"Міст забезпечить пряме сполучення для пасажирського транспорту з «київського» напрямку в сторону Чернігова, Мени, Городні та інших громад правобережної частини області", — йдеться в повідомленні.

Для проїзду вантажним транспортним засобам через тимчасовий міст, діятиме обмеження – до 18 тонн загальною масою і навантаженням на вісь до 7 тонн.

У службі відновлення зазначили, що зведення тимчасової споруди тривало майже рік: були проведені масштабні роботи з ліквідації наслідків ведення бойових дій та знешкодження потужних боєприпасів, що були на дні річки, адже у березні 2022 навколо Чернігова тривали важкі бої.

Нагадаємо, що автомобільний міст російські війська розбомбили вночі 23 березня 2022 року. Російські окупанти скинули на нього як мінімум шість авіабомб. В результаті удару впали декілька прольотів мосту. Саме цим мостом з Чернігова рухалися евакуаційні рейси та завозилася гуманітарна допомога до міста.

Про відбудову та відновлення руху цим мостом ще у травні 2022 року казав тодішній заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко під час робочої поїздки до Чернігова.

"В нас є розуміння, що за п’ять місяців після відходу річки ми відновимо цей міст шляхом встановлення металоконструкцій. Також в нас вже є проєкт будівництва нового мосту І категорії, тобто чотири смуги. Тут вже буде все залежати від фінансування. Я думаю ми знайдемо кошти в резервному фонді аби відреконструювати міст, а потім і побудувати новий", — зазначав Тимошенко.

Нагадаємо, що востаннє перед повномасштабним вторгненням міст ремонтували у 2004 році. Як повідомляє korrespondent.net з 25 квітня 2004 року автомобільний міст через Десну закрили на ремонтні роботи. Тоді Чернігівську ОДА очолював Валентин Мельничук. За повідомленням пресслужбу ОДА, міст перебував в аварійному стані.

Відкрили його 20 вересня 2004 року. На ремонт витратили до семи мільйонів гривень.

Тоді Мельничук розповідав, що міст планувалося відремонтувати за 10 місяців, проте на відновлювальні роботи пішло менше ніж 5 місяців.

Через скорочення терміну ремонту моста, понтонну переправу не робили, тому вдалося зекономити до двох мільйонів гривень, розповів тодішній начальник Служби автомобільних доріг в Чернігівській області Олександр Харченко.

"Шлях до Києва, шлях до Європи та у майбутнє – відкритий", – казав Мельничук на відкритті мосту 2004 року.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок