"В армії без різниці, хто ти в цивільному житті": історія голови громади з Рівненщини, який повернувся з фронту

"В армії без різниці, хто ти в цивільному житті": історія голови громади з Рівненщини, який повернувся з фронту

Ексклюзивно
Голова громади повернувся з фронту
. Колаж: Суспільне Рівне

За останні кілька років він складав присягу тричі: як патрульний поліцейський, потім як голова тергромади, а після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році, відмовившись від броні, присягнув як військовослужбовець. У травні 2023 року, через стан здоров'я, Олександр Лукашець повернувся з фронту до виконання обов'язків голови Деражненської громади на Рівненщині.

28-річний посадовець, який брав участь у боях на Донеччині та Харківщині, в ексклюзивному інтерв'ю Суспільному розповів, якою побачив цю війну, як мотивував бійців, які моменти для нього були найважчими та чому тепер проблеми із бюджетом в громаді не вважає проблемами.

— Понад рік ви були у війську. Чому покинули службу і повернулися в громаду?

— Тут була сукупність факторів, фактично я розумів, що треба повертатися, бо вже майже 15 місяців я пробув не в громаді. Потрібно повертатися, якісь моменти наздоганяти. Ще був такий момент по здоров'ю, сильно погіршилось, наслідки стараюся підлатати.

Голова Деражненської громади Олександр Лукашець та журналістка Суспільного Катерина Сірук
Журналістка Катерина Сірук спілкувалась із Олександром Лукашцем у Деражному. Фото: Суспільне Рівне

— Після повернення в громаду, чи вдалося психологічно відновитися?

— Я не вважаю, що я дуже сильно був морально подавлений. Я фізично не був поранений жодного разу, мене це вберегло. Я мав декілька контузій, вони нормально позначилися на здоров'ї. Але щоб морально відновлюватися — я надто сильно не був подавлений. Може воно з часом якось проявиться, я не знаю, але зараз нормально.

Значною мірою (на стресостійкість, - ред) вплинула служба поліції, там так само бачив трупи людей, різні неприємні ситуації, які для початків для тебе здаються ненормальним, а потім стають буденними. Так само в армії, на жаль, ти звикаєшся з думкою, що ти можеш загинути кожну хвилину, що ти з великим шансом матимеш інвалідність.

Олександр Лукашець відмовивс від броні посадовця та поїхав воювати
Фото: Суспільне Рівне

— Ким ви там були та що побачили?

— Спочатку я потрапив до роти охорони, я навіть не знав, що таке існує. Були створені такі підрозділи роти охорони, які там по своєму функціоналу повинні були охороняти військкомати. Був я там десь орієнтовно три місяці. Спочатку почали добровільно питати, хто бажає їхати в бойові бригади. Я і ще 37 хлопців — ми самі погодились поїхали в бойову бригаду. Ми абсолютно не знали, в яку бригаду, на які посади. Я потрапив до 14 бригади, там створилися нові підрозділи і в один з них я потрапив, це 2-й стрілецький батальйон.

Спочатку орієнтовно до двох місяців було бойове злагодження, намагалася щось навчитися, щось робити, бо значна кількість людей прийшли цивільні, які взагалі розуміння про військову службу не мали. А війна вже була активна, 90% людей війни не бачило і ті, хто бачив, старались ділитися досвідом з тими, хто не бачив, щоб вони зрозуміли, що їх чекає.

Олександр Лукашець під час злагодження на полігоні
Фото: особистий архів Олександра Лукашця

— Далі ви потрапили куди?

— Пройшло бойове злагодження, прийшло розпорядження, ми поїхали і потрапили під Соледаром у населені пункти. Біля Берестово брали активну участь в бойових діях, на жаль, зазнали втрат. Після цього ми були перекинуті вже на Харківський напрямок, це серпень, якраз готувалися до контрнаступу, який був. Потім в Харківській області брали участь у контрнаступі. Вийшли на кордон, після чого 2 чи 3 тижні відпочили. Ну, відносно відпочили, це ми були в резерві.

В резерві — це така штука, що військові зрозуміють — це, мабуть, гірше, ніж бути задіяним. Бо ти кожну годину чекаєш, що тобі прийде команда рухатися, а резерви не задіюються просто так, вони задіюються там, де найважче. Десь так 2-3 тижні побули в резерві і після цього зайшли на позиції в Куп'янський район Харківської області. Там теж дуже цікава історія: ми заходили по інформації на два-три дні, а в кінці я 52 дні не мився, не виходячи з позицій.

Голова Деражненської громади повернувся з фронту
Фото: Суспільне Рівне

— Де було найважче?

— Найважче там, мабуть, де втрати несуться.

— Які населені пункти вдалася вашій бригаді звільнити?

— Наш батальйон виходив у районі Нескучного, Зеленого — це Харківська область, кордон з Білгородською областю. Там виходили на кордон.

Олександр Лукашець демонструє шолом
На шоломі досі лишився бруд та харківсько-луганська земля, каже Олександр Лукашець. Фото: Суспільне Рівне

— Під час звільнення цих територій були там цивільні?

— В основному там, де ми заходили, цивільних було дуже мало. Ті, що залишились, звичайно, що нас підтримували. Частина людей виїхала в Росію, це реальний факт, який можна не приховувати, а частина просто втікала від війни. Їм було байдуже, чи Україна, чи Росія — просто люди евакуйовувалися. А значна частина, чекала нас і дочекалася.

Військовий витирає ноги об прапор Леніна
Фото: особистий архів Олександра Лукашця

— Скількох людей врятували?

— В мене був солдат з Костополя — Олег, він на "буханціРадянський повнопривідний фургон марки УАЗ. "Буханкою" це авто називають у простонародді через візуальну схожість із буханкою хліба." до сотні людей вивіз. Та буханка разів була 10 поварена, поремонтована, вона вже в нас легендою була. На тій "буханці", точно не скажу, але майже всі були вивезені живі. Важкопоранені, побиті хлопці, але були живі.

УАЗ "буханка", яким рятували поранених бійців
Та сама "буханка". Фото: особистий архів Олександра Лукашця

— Чи брали ви в полон російських військових?

— Під час всього руху наш батальйон брав. Особисто в мене не виходило брати їх, але я вже забирав, з нуля забирали і вивозили. Такі моменти були. Один росіянин, як би це смішно не було, він йшов за водою, заблукав, прийшов на наш пост, наші хлопці взяли його в полон, а ми поїхали його забрали. Цей чоловік — з Москви, тобто він не з якогось захалустя, з якогось міністерства, якимось клерком працює. Тобто він не такий вже дурень, але він прийшов воювати. Того я і кажу, що там не дурні вони, є серед них думаючі, які чітко розуміють, чого вони сюди прийшли. Можливо, йому якийсь кар'єрний ріст обіцяли, ще якісь моменти, я цього всього не знаю, там відповідні служби з ним спілкувались. Але суть у тому, що це не з Новосибірська якийсь двірник.

Хоч ми з них сміємося — чмобіки, мобіки, ваньки — це армія, яка зібрала весь свій колишній потенціал радянського союзу, вони до цієї війни готувалися. Якщо подивитись факти: вони пішли з найбільшими золото-валютними резервами за свою історію, тобто вони розуміли, що будуть на них якісь санкції, будуть притискати, але вони свідомо пішли на цей крок.

— Чи був у вас до цього бойовий досвід?

— Я брав участь в зоні ООС, це бойовим досвідом важко назвати. Крім того, що ми там в умовній зоні бойових дій перебували, самі бойові дії були близько не такі інтенсивні, як зараз. Там десь нас з автомата раз обстріляли — і ми там вже бойовики. А тут, коли на тебе за добу до десяти разів авіація заходить над позицією і накриває — це зовсім інший рівень і зовсім по-іншому воно сприймається.

Олександр Лукашець на сході
Фото: особистий архів Олександра Лукашця

— Бувши командиром, як мотивували своїх бійців?

— Щоб командиром вмотивувати бійців, це треба власним прикладом. В нас були випадки, коли хлопці не хотіли виконувати... навіть не те, що не хотіли, морально їм було важко виконувати якісь завдання. Але просто треба було йти з ними. Якщо ти йдеш — хлопці з тобою підуть, треба їм під час цього пояснити якісь аргументи і факти, що якщо ми тут на цій точці залишимося — це точно так само противник розуміє. А якщо ми перемістимося, закопаємося гарно, обладнаємо свої позиції — в нас там буде більше шансів вижити і чинити спротив противнику.

Олександр Лукашець із побратимом
Фото: особистий архів Олександра Лукашця

— Статус голови громади допомагав чи шкодив під час служби?

— В загальному в армії без різниці, хто ти в цивільному житті, бо в армії люди всі відкриваються по-іншому. Ти можеш в цивільному житті бути великим молодцем, а в армії — дуже великим негідником. І навпаки таке може бути, що тут людина себе ніяк не показувала, а в армію проходить — у нього друге дихання відкривається, він переосмислює все, і стає зразковим командиром і може людей за собою вести.

Олександр Лукашець та Людмила Швець
Начальниця відділу ЦНАПу Людмила Швець каже, що коли у сільраді здавалось, що щось важко — завжди згадували, наскільки непросто на фронті голові. Фото: Суспільне Рівне

— Де важче керувати: на фронті чи громадою в тилу?

— Я зрозумів, що проблеми в громаді — це не проблеми, я вам чесно кажу. Ну, не виконується бюджет, ну погано, що він не виконується — але це не кінець світу, від цього ніхто не помирає. А на війні від твого кожного рішення залежить життя людей.

Російський снаряд, який не розірвався
Фото: особистий архів Олександра Лукашця

— Як допомагали вам жителі вашої громади?

— Та дуже підтримувала громада, я за її відношення дуже радий і хочу подякувати. Абсолютно все вони мені допомагали. Я вже просив реально: "Ну не потрібно мені там нічого, нічого не висилайте". А їдуть десь знайомі волонтери і вони вже мені там з всіх закладів, з садочків, шкіл продукти, речі теплі, літні. Я 99% роздавав хлопцям, людям цивільним.

— Зараз як ви вважаєте, чи було правильним рішення покинути громаду, попри бронь, піти воювати?

— Дивіться, коли стоїть питання існування України, то питання громади автоматично відходять на другий план. Чесно скажу, коли відправляли перших людей, в перший день, три автобуси мобілізованих відправили. І дивишся в очі цих людей, що ти залишаєшся, а вони їдуть... це теж досить морально важко було. Я собі розумів, що я вже буду в армії. Я для себе взагалі рішення прийняв, що у випадку повномасштабного вторгнення, ще за довго до повномасштабної війни, що я буду воювати, що не буду тут сидіти.

Олександр Лукашець у сільраді на робочому місці
Олександр Лукашець на робочому місці. Фото: Суспільне Рівне

— Що змусить вас повернутися на фронт?

— Це дуже важке питання. І воно особисте. Якщо я буду відчувати, що зараз я там потрібний — я тоді повернусь. Єдине, що в лінійну піхоту я вже не надто буду хотіти. Я вже краще буду готуватися в інші підрозділи. Бо піхота — це ті дядьки, на яких взагалі тримається фронт.

Прапор 2-го стрілецького батальйону 14 бригади
Прапор у кабінеті Олександра Лукашця. Фото: Суспільне Рівне

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок