"Зможемо зменшити популяцію". Як працює мобільна стерилізаційна для безпритульних собак на Буковині

"Зможемо зменшити популяцію". Як працює мобільна стерилізаційна для безпритульних собак на Буковині

"Зможемо зменшити популяцію". Як працює мобільна стерилізаційна для безпритульних собак на Буковині
. Фото: Суспільне Чернівці

Чернівецький центр стерилізації виїздить у громади області й стерилізує там безпритульних собак. Перший виїзд був у Сторожинець – там стерилізували понад 20 собак. Суспільне Чернівці розповідає, якою є потреба у виїзних стерилізаціях та як громаді отримати послугу мобільної стерилізаційної центру.

"Вивозять собак з сіл до міста"

У сільській місцевості безпритульних тварин більше ніж у місті, розповіла в етері Українського радіо Чернівці ветеринарна лікарка Олена Білик. Тому центр стерилізації орієнтується роботу у громадах поблизу Чернівців.

За словами лікарки, стерилізація дозволить зменшити популяцію безпритульних тварин. Водночас багато господарів не роблять цього, а випускають собак на вулицю чи вивозять у місто.

"Ми плануємо провести новий підрахунок безпритульних собак у Чернівцях після перемоги. Якщо ми відпрацюємо найближчі до міста населені пункти, то зможемо побачити різницю [у кількості собак] десь на 60%, бо собаки потрапляють до нас, коли їх у місто завозять", – каже директорка центру Ольвія Попова.

"Працюємо ніби в стаціонарній операційній"

Мобільну операційну облаштували за чотири місяці – понад мільйон гривень з міського бюджету вартував автомобіль, ще орієнтовно 200 тисяч гривень потрібно було на купівлю операційного столу та спеціальних тумб. Про це раніше у коментарі Суспільному розповіла директорка міського центру стерилізації тварин Ольвія Попова.

Під час виїздів працівники центру стерилізують, вакцинують та чіпують безпритульних собак. Умови в мобільній операційній створили такі ж, як у стаціонарі, розповіла Олена Білик. Працювати з собаками допомагають місцеві волонтери.

"Волонтери годують цих собак та знають. де вони живуть. Одна волонтерка зняла гаражне приміщення для перетримки собак. Потім ми приїхали, прооперували їх. А ще через тиждень приїдемо, щоб оглянути шви та вакцинувати тварин від сказу", – каже лікарка.

Громада має забезпечити перетримку

Мобільна бригада центру стерилізації може виїхати у громаду на умовах договору. Це потрібно, бо послугу стерилізації центру оплачують з бюджету громади – від розміру фінансування залежить, скільки собак зможуть стерилізувати ветеринари.

Також громада має розробити місцеву програму поводження з безпритульними тваринами та визначити місце для їхньої тимчасової перетримки. Це все обговорюють на попередніх зустрічах.

"Без перетримки ми не маємо права працювати на виїздах згідно з законом. З цим проблем немає, бо в кожній громаді є приміщення, яке вони можуть виділити на тимчасовій основі. Якщо вдень ми можемо простерилізувати до 15 тварин, то ми розуміємо, скільки з них залишаються на перетримці та як за ними доглядатимуть", – розповідає Попова.

Під час виїзду у Сторожинець, бригада центру простерилізувала понад двадцять собак. Тоді до ветеринарів підходило багато власників тварин, тому розглядають можливість, щоб наступного разу стерилізувати також собак, які мають господарів.

Вартість послуги можна дізнатися на сайті центру стерилізації або зателефонувавши за номером: 095 526 00 45.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок