ЄС вперше запровадив санкції проти Росії через кібератаки

ЄС вперше запровадив санкції проти Росії через кібератаки

ЄС вперше запровадив санкції проти Росії через кібератаки
. Unsplash

Європейський союз уперше запровадив санкції проти осіб та установ з Росії, Китаю та КНДР через організовані ними кібератаки.

Про це повідомляється на сайті пресслужби Ради ЄС.

Зокрема, під санкції потрапили співробітники Головного розвідувального управління Росії Олексій Мінін, Олексій Моренець, Євген Серебряков й Олег Сотников. Також Євросоюз наклав санкції на одну зі структур у складі ГРУ – Головний центр спеціальних технологій Головного управління Генштабу Збройних сил Росії.

"Сьогодні Рада вирішила ввести обмежувальні заходи щодо шести осіб і трьох організацій, відповідальних за різні кібератаки або причетні до них. До них належать спроби кібератак проти Організації із заборони хімічної зброї та кібератаки, широко відомі як "WannaCry", "NotPetya" та "Operation Cloud Hopper", – йдеться у повідомленні.

Запроваджені санкції передбачають заборону на поїздки та заморожування активів. Крім того, фізичним і юридичним особам ЄС заборонено надавати доступ до коштів підсанкційним особам та структурам.

Також під санкціями опинились двоє громадян Китаю та дві структури, пов’язані з Китаєм та Північною Кореєю.

Що відомо

  • Американська розвідка стверджує, що російські спецслужби активно використовують англомовні сайти для поширення дезінформації про коронавірус.
  • У Службі безпеки України переконують, що загрози роботі електронних ресурсів органів державної влади та об’єктів критичної інфраструктури через витік бази даних клієнтів компанії Cloudflare Inc. немає.
  • Правоохоронці з трьох країн заявили, що російські хакери з групи APT29, яких підозрюють у роботі на спецслужби РФ намагаються викрасти наукові розробки щодо вакцин від COVID-19.
  • У СБУ заявили, що хакери використовують тему COVID-19 для атак на українські ЗМІ.
На початок