Військові розповіли, як і якою зброєю збивають російські безпілотники у небі над Сумщиною

Військові розповіли, як і якою зброєю збивають російські безпілотники у небі над Сумщиною

Військові розповіли, як і якою зброєю збивають російські безпілотники у небі над Сумщиною
. Військові ЗСУ. Сумщина, червень 2023 р. Фото: Суспільне Суми

Збивають та “лякають” російські безпілотники так, що ті змінюють свій маршрут. Так про свою роботу розповідають бійці, що захищають небо Сумщини. З якою зброєю працюють та чого не вистачає — воїни однієї з мобільних вогневих груп розповіли кореспондентам Суспільного.

Боєць із позивним Байрактар демонструє зброю, якою їхня вогнева група збиває повітряні цілі над Сумщиною. Кулемет Дегтярьова‐Шпагіна, говорить воїн, розрахований на збиття цілі, яка летить не вище 2 км 400 метрів над землею. Безпілотники ж, зазвичай, літають вище.

"Опускаються дуже рідко, а якщо бачать, що по ним ведеться ціль або, що по ним працюють, то вони піднімаються, збільшують швидкість і уходять. А якщо хмарно, то взагалі дуже погано видно, і вони просто за хмари уходять", - розповідає він.

Разом з кулеметом бійці демонструють прилади, що допомагають їм фіксувати та збивати цілі.

"48 набоїв, на ньому тепловізійний приціл. Також маємо декілька нічного бачення, це сам тепловізор. Це ми отримали зі Штатів", - розповідає військовий з позивним Утьос.

Їхня група виявляла та працювала по безпілотниках "Орлан", розповідають воїни. Найближча ціль від них була на відстані 1,5 км.

Збивають воїни безпілотники і зі стрілецької зброї. Фото “Орлану-10”, збитого на Сумщині у вересні 2022 року, публікував ексочільник військової адміністрації Дмитро Живицький.

Орлан-10
Збитий над Сумщиною російський Орлан-10. 29 вересня 2022 р. Фото: Telegram Дмитра Живицького

Як збивають "Шахеди", розповів військовий з позивним Мобіл:

"Ну, от вночі, наприклад. Якщо летить повітряна ціль, той же Шахед. Він летить не дуже високо, тому можна йому присвітити ліхтарем або прожектором. Один світить ліхтарем і присвічує лазерною указкою. Стрілець з кулемета стріляє, і другий стрілець стріляє зі своєї штатної зброї. Якщо ціль уражена, або там пошкодили її, вона змінила свій рух, тоді вже доповідаємо далі на інші пости, які теж вночі пильнують, і вони вже її зустрічають".

Наявна система протиповітряної оборони не може закрити всю територію України, тож весь час маневрує, сказав командувач об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв, перебуваючи під час навчань військовослужбовців на Сумщині.

"Звісно, якщо нам партнери передаватимуть більше засобів ППО, система буде ефективнішою. Ми не стоїмо на місці, вживаємо всіх заходів в межах наших можливостей, щоби підвищити ефективність нашої системи ППО тут, на Сумському напрямку", - сказав Наєв.

А поки працюють на тому озброєнні, що мають, кажуть бійці, боєкомплектів вистачає. Нині ж потребують якісних прожекторів, аби вночі видніше бачити ворожі цілі.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок