Стан укриттів в Україні відтепер контролюватиме Камишін

Стан укриттів в Україні відтепер контролюватиме Камишін

Важливо
Камишін
. Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін, фото: УНІАН

Уряд доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну контроль за приведенням укриттів в Україні в належний стан.

Про це сам Камишін повідомив у Telegram. Також про це ідеться у рішенні уряду 27 червня.

"Сьогодні на засіданні Кабміну прийняв задачу координувати та контролювати приведення укриттів в належний стан", — йдеться у дописі міністра.

Водночас Олександр Камишин зазначив, що за функціонування та доступність укриттів як і раніше, відповідатиме місцева влада.

"Рада національної безпеки і оборони України визнала укриття об’єктами стратегічного значення для цивільного захисту населення. Тож моя задача — організувати роботу відповідальних керівників для приведення наших укриттів у відповідний стан", — написав Камишин.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, станом на 27 червня 77% сховищ в Україні придатні до використання, але, "на жаль, багато таких, що не відповідають жодним стандартам".

26 червня президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 23 червня стосовно результатів обстежень обʼєктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриттів для населення.

Згідно з указом РНБО вимагає криміналізувати відповідальність за неналежне утримання, експлуатацію обʼєктів фонду захисних споруд цивільного захисту, а також за незабезпечення безперешкодного цілодобового доступу населення до таких обʼєктів.

Відповідні пропозиції мають бути внесені урядом до Верховної ради до 31 липня 2023 року. Також адміністративну відповідальність пропонують встановити за ці проступки й для балансоутримувачів.

Що відомо про проблеми з доступом до укриттів у столиці

Уночі 1 червня Росія завдала ракетного удару по Києву. Внаслідок цього у Деснянському районі столиці загинули три людини: 9-річна дівчинка, її 34-річна мама і 33-річна жінка. Чоловік однієї з загиблих та жителі району стверджують, що укриття, де хотіли сховатися від обстрілу люди, було зачинене.

Мер Києва Віталій Кличко ініціював тимчасове відсторонення від виконання обов'язків посадовців Деснянського району через загибель людей унаслідок атаки РФ уночі 1 червня. Мова про голову Деснянської райдержадміністрації Дмитра Ратнікова і керівника медзакладу, де надійшли скарги на роботу укриття.

Правоохоронці затримали трьох посадовців та охоронця медзакладу у справі про закрите укриття у Києві.

На базі Департаменту муніципальної безпеки КМДА сформують 10 мобільних груп за участі громадських активістів, які перевірятимуть стан укриттів і цілодобовий безперешкодний доступ до них населення.

На початок