"Мало вірилось, що це можна виправити": жителька Рівненщини показала, як частина вуха прижилась на носі

"Мало вірилось, що це можна виправити": жителька Рівненщини показала, як частина вуха прижилась на носі

Ексклюзивно
На Рівненщині вперше частину вуха пересадили на ніс
Антоніна Ямпольська приїхала до лікаря Володимира Соколовського на огляд. Фото: Суспільне Рівне

Жителька Рівненщини, якій вперше в області зробили операцію за методом Суслова, показала, як прижилась частина вуха на носі. Антоніна Ямпольська ще взимку 2018 року отримала рвану рану від сусідської кавказької вівчарки, та відбила лапою їй крило та кінчик носа.

Лікар Володимир Соколовський із центральної міської лікарні Рівного переконав жінку спробувати поки унікальну для регіону операцію з відновлення носа в один етап. У ексклюзивній розмові із Суспільним пацієнтка розповіла, що кілька років не розповідала про це назагал, адже соромилась і чекала, доки і ніс, і вухо повністю загояться.

Що пережила жінка

Взимку Антоніна Ямпольська, яка мешкає у Смизі Дубенського району, зайшла на сусідське подвір'я. Вівчарка, яка нещодавно народила, цього разу була не у вольєрі й сприйняла її як загрозу. На прохання жінки та з етичних міркувань ми не показуємо відкрито фото, у якому стані було обличчя.

"Лапою вона відбила просто мені значний шматок носа. На наступний день цей шматок носа сусіди знайшли в снігу. Якщо описати словами, то, в принципі, у мене було видно носоглотку".

Антоніна Ямпольська дивиться на фото до операції
Антоніна Ямпольська дивиться на фото до операції. Фото: Суспільне Рівне

Після нападу собаки жінку доправили в обласну лікарню. Там, пригадує, рану обробили, а згодом сказали, що із відновленням носа їй на Рівненщині навряд допоможуть.

"Я дуже комплексувала, заклеювала носа, ховала, як могла. Як я бачила це все зразу, то мені мало вірилось, що щось взагалі можна буде виправити".

Лікар Володимир Соколовський показує обличчя Антоніни Ямпольської до операції
Лікар Володимир Соколовський показує обличчя жінки до операції. Фото: Суспільне Рівне

Згодом операцію, яку на Рівненщині іще не робили, погодився виконати лікар-отоларинголог центральної міської лікарні Рівного Володимир Соколовський. При цьому, каже жінка, персонал лікарні радив їй тричі думати, чи зважуватись на такий крок та обдумати усі ризики.

"Ризикнули. Перші в області"

Завідувач центру мікроендоскопічної хірургії лор-органів ЦМЛ Рівного Володимир Соколовський розповів: спершу кілька місяців чекали, доки рвана рана на носі загоїться, щоб розуміти масштаб роботи.

Володимир Соколовський та Антоніна Ямпольська
Фото: Суспільне Рівне

Далі обрав описану понад сто років тому методику Суслова, яка, замість кількох операцій, розтягнутих на рік і більше, передбачає одне втручання.

Володимир Соколовський показує обведену частину вушної мушлі, яку вирішили відібрати для пересадки
Володимир Соколовський показує обведену частину вушної мушлі, яку вирішили відібрати для пересадки. Фото: Суспільне Рівне

Лікар Володимир Соколовський показує кадри з операції
Лікар Володимир Соколовський показує кадри з операції. Фото: Суспільне Рівне

"Так, ми ризикнули. В області таке вперше. Сумніви завжди є. Ми зважуємо всі за і проти і, порадившись з пацієнткою, ми вирішили все-таки... Ризик, при сучасних косметологічних препаратах для відживлення лоскута, ризик був мінімізований, але ризик був великий, що відторгнеться", — сказав у коментарі Суспільному лікар.

Лікар оглядає носа Антоніни Ямпольської
Фото: Суспільне Рівне

Критичний, зі слів лікаря, момент настав через два тижні після операції:

"Ми вже думали, що лоскут відторгнеться, була зміна кольору. От тоді я вперше звернувся до косметологів, нам допомогла Наталія Петрівна, лікар дерматолог-косметолог, почала вводити біоревіталізанти, мезотерапію для відживлення лоскуту. І, слава Богу, лоскут відновився".

Чому про це дізнались

На тому, щоб про цю операцію дізнались, наполягла журналістка з медичної тематики Вікторія Красуцька.

Журналістка з медичної тематики Вікторія Красуцька
Журналістка з медичної тематики Вікторія Красуцька. Фото: Суспільне Рівне

Її мотивація — аби історія стала стимулом і для людей із подібними травмами, і для самих місцевих лікарів.

"Вони (лікарі,-ред.) не вірили в те, що операція буде успішна, в те, що буда взагалі такий результат: майже не видно дефекту, майже чудовий носик, який функціонує, який дихає. Це дуже складна операція, в Україні такі роблять, але в 4-5 етапів", — каже журналістка.

Публікація про операцію на носі в журналі "Рівняни"
Фото: Суспільне Рівне

Інформація, опублікована після операції, дала потрібний ефект, кажуть і журналістка, і лікар. Телефонувати й цікавитись такими операціями почали люди із сусідніх областей.

"Є в нас пацієнти, є в нас і військові поранені, вже ми підбираємо контингент на такі операції", — зазначив Володимир Соколовський.

Вухо та ніс Антоніни Ямпольської загоїлись після операції
Такий вигляд мають вухо та ніс Антоніни Ямпольської у 2023 році. Фото: Суспільне Рівне

Наразі, каже пані Антоніна, її ніс та вухо повністю загоїлись і візуально майже не нагадують ані про травму, ані про операцію. Вперше відкрити обличчя та показатись іншим жінка наважилась через пів року хірургічного втручання.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок