На Хмельниччині до палацу Гершгоріна впустили перших відвідувачів

На Хмельниччині до палацу Гершгоріна впустили перших відвідувачів

На Хмельниччині до палацу Гершгоріна впустили перших відвідувачів
Екскурсія у палаці Гершгоріна, що в Деражні. Фото: ФБ/палац Гершгоріна, 24 червня 2023 рік

У палаці Гершгоріна, що на Деражнянщині організували дні відкритих дверей після його дослідження й реставрації знахідок. У суботу, 24 червня, усім охочим безкоштовно провели екскурсію про Деражню й сам палац 1910 року будівництва, показали відреставровані фрагменти кахель й впустили на прогулянки при свічках підземними лабіринтами палацу. Сьогодні ж, 25 червня, в Гершгоріна, окрім екскурсій — скрипковий моноконцерт, вхід вільний.

Про це написали на Фейсбук-сторінці Палацу Гершгоріна.

За їхньою інформацією, над реставрацією й дослідженнями палацу працювала чотири місяці команда благодійної організації "Спадщина.UA" спільно із львівськими та місцевими майстрами й працівниками Деражнянського краєзнавчого музею.

У палаці Гершгоріна організували перші екскурсії.
У палаці Гершгоріна організували перші екскурсії. Фото: ФБ/палац Гершгоріна, 24 червня 2023 рік

"За цей період відкрито цілий пласт раніше невідомої історії Деражні. Виконано історичні дослідження палацу та міста, в підсумку яких уточнені історичні дати, імена власників місцевості та деталі їхньої біографії, знайдено невідомі раніше для істориків факти періоду XVII — XVIII століть, виправлено історичну помилку та особняк "Периторіна" перейменовано на палац Гершгоріна", — йдеться у повідомленні.

У палаці частково показані й елементи побуту.
У палаці частково показані й елементи побуту. Фото: ФБ/палац Гершгоріна, 24 червня 2023 рік

Як пишуть дослідники, за чотири місяці знайшли, зокрема, фрагменти рідної фальцевої крівлі з білої бляхи виробництва одеської фабрики єврея з українським прізвищем Давида Люльки, вона була під радянським шиферним дахом. Архітектори повністю відновили та встановили на куполі шпиль.

Дах палацу відновили й встановили на куполі шпиль.
Дах палацу відновили й встановили на куполі шпиль. Фото: ФБ/палац Гершгоріна, 6 червня 2023 рік

У палаці від будівельного сміття археологи розкопали підвал з арковими склепіннями у понад 300 квадратних метрів. Там віднайшли залишки столітньої дренажної системи, яка, за словами дослідників, оберігала палац від частих паводків річки Вовк, яка протікає поблизу.

На фото підвал палацу Гершгоріна.
На фото підвал палацу Гершгоріна. Фото: ФБ/палац Гершгоріна, 24 червня 2023 рік

У підвалах та на горищі знайшли 54 зразки неглазурованої червоної кераміки з клеймами. Дослідники встановили, що вони з п'яти кахлевих печей виробництва проскурівської мануфактури Гальперіна.

Дослідник показує відвідувачам старовинні кахлі, які віднайшли в палаці.
Дослідник показує відвідувачам старовинні кахлі, які віднайшли в палаці. Фото: ФБ/палац Гершгоріна, 24 червня 2023 рік

"Проведено художні зондажі зовні та всередині та досліджено первинну колористику фасаду, сховану за понад 50 шарами вапняної побілки. Виконано архітектурні дослідження та обмірні креслення палацу, а відтак запропоновано його майбутню художню візію в оливкових відтінках, притаманних для історичних будівель епохи модерну", — написали реставратори палацу.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

Що відомо про палац Гершгоріна на Хмельниччині

  • "Будинок приватного адвоката Периторіна", нині палац Гершгоріна, площею 700 квадратних метрів, у 2022 році через аукціон придбала засновниця ініціативи "Спадщина.UA" Ганна Гаврилів за понад мільйон гривень.
  • Це — нововиявлена пам’ятка архітектури місцевого значення у Деражні, розповів член команди "Спадщина.UA".

На початок