На Чернігівщині на програму сприяння українській мові виділили 700 тисяч гривень

На Чернігівщині на програму сприяння українській мові виділили 700 тисяч гривень

На Чернігівщині на програму сприяння українській мові виділили 700 тисяч гривень
. ФОТО: Freepik (ілюстративне)

На Чернігівщині на програму сприяння функціонування української мови як державної виділили 700 тисяч гривень з обласного бюджету. Таке розпорядження підписав начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

"Програма розрахована на 2023-2028 роки. У квітні голова підписав розпорядження про цю програму. Їй передбачено цілий ряд заходів. І на 2023 рік, через те, що цю програму підписали у квітні, в бюджеті не було. Тому окремим розпорядженням виділили додатково 700 тисяч гривень. Більшість коштів підуть на поповнення фондів бібліотек сучасної української літератури. Також буде профінансовано на створення фонду аудіозаписів письменників та митців із Чернігівщини. Ці аудіозаписи будуть доступні всім, кого вони зацікавлять", — сказав у коментарі Суспільному радник Чауса Андрій Подорван.

Також, як додав Подорван, ще 50 тисяч гривень піде на Покровську книжкову толоку, яку планують провести восени.

Нагадаємо, загалом згідно з програмою на розвиток української мови планують витратити понад вісім мільйонів гривень.

  • моніторинг та контроль за розвитком та функціонуванням української мови. Це аналіз репертуару обласних театрів, а також вивчення стану мережі українознавчих, народознавчих музеїв та етнографічних кімнат у навчальних закладах Чернігівської області;
  • популяризація української мови як державної серед жителів регіону. Цей розділ передбачає 12 підпунктів серед яких таке: створення фонду аудіозаписів окремих творів письменників Чернігівщини, поповнення фондів обласних бібліотек, проведення різноманітних конкурсів, фестивалів, лекторіїв;
  • підвищення рівня культури професійного мовлення. Серед іншого: придбання музейних аудіогідів, проведення курсів з культури українського мовлення для різних категорій населення.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок