Голову Луцької райради звільнити з посади. Як обирали нового

Голову Луцької райради звільнити з посади. Як обирали нового

Голову Луцької райради звільнити з посади. Як обирали нового
Засідання сесії Луцької районної ради, 14 червня 2023-го. Фото: Суспільне Луцьк

На позачерговій сесії Луцької районної ради 14 червня депутати одноголосно проголосували за припинення повноважень депутата й звільнення з посади голови райради Олександра Омельчука, – передає кореспондент Суспільного.

Як розповіла Суспільному заступниця керівника виконавчого апарату Тетяна Павлова-Багрійчук, Олександр Омельчук обіймав цю посаду 2,5 роки. Навесні цього року поїхав у відрядження за кордон, після чого на робочому місці не з’являвся.

"Його відрядження виписане з 10 по 16 травня. Їхав він на запрошення громадської організації "Хелп Юкрейн" в місто Світ, Словаччина. Виїхав і немає в нас інформації чи повернувся, чи ні", – сказала посадовиця.

Голову Луцької райради звільнити з посади. Кого обрали натомість
Тетяна Павлова-Багрійчук. Фото: Суспільне Луцьк

Замість нього обрали нового голову. Ним став Олександр Гурський, який був єдиним кандидатом на цю посаду. "За" його призначення проголосували 35 депутатів із 39-ти зареєстрованих.

Голову Луцької райради звільнити з посади. Кого обрали натомість
Голосування за нового голову районної ради. Фото: Суспільне Луцьк

Четверо депутатів з фракції громадянського об’єднання "Свідомі" брати участь у голосуванні відмовилися. Зі слів Юрія Циганюка, депутатів райради скликали на сесію з порушенням регламенту.

"Місяць, який було протерміновано між заявою попереднього керівника районної ради і за місяць ми не зібралися жодного разу вважається теж в деякій мірі приниженням місцевого самоврядування. Щодо кандидатури я не маю зауважень», – каже депутат.

Голову Луцької райради звільнити з посади. Кого обрали натомість
Юрій Циганюк. Фото: Суспільне Луцьк

Новий голова районної ради Олександр Гурський розповів, що до цього був старостою Прилуцького старостинського округу Луцької громади. Родом посадовець із місті Ківерці, був один раз головою і тричі депутатом Ківерцівської райради.

Голову Луцької райради звільнити з посади. Кого обрали натомість
Олександр Гурський. Фото: Суспільне Луцьк

«Я беру на себе відповідальність у важкий такий час все-таки сконцентрувати районну раду, щоб вона працювала в подальшому», – зазначив посадовець.

Що відомо про Олександра Омельчука

13 травня 2023-го голова Луцької районної ради Олександр Омельчук у відеозверненні на своїй фейсбук-сторінці заявив, що через тиск і погрози складає повноваження керівника та депутата представницького органу. Після цього посадовець виїхав у службове відрядження до Словаччини.

До 17 травня Омельчук мав повернутися з-за кордону на робоче місце, однак цього не сталося й на зв'язок він не виходив. На дзвінки кореспондентів Суспільного він не відповідав. Також 17 травня Луцька районна рада поштою отримала від Олександра Омельчука заяву про складання повноважень голови і припинення повноважень депутата ради.

Як розповідала Суспільному інспекторка поліції області Марини Балдич, поліція розслідує кримінальне провадження щодо службових осіб Луцької райради. Йдеться про привласнення, розтрату або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем. Сума збитків сягає близько 350 тисяч гривень.

Олександра Омельчука внесли до офіційної бази МВС про розшук осіб у категорії тих, хто переховується від органів досудового розслідування. Суд дозволив затримання 46-річного волинянина з метою приводу. За частиною 4 статті 191 ККУ посадовцю інкримінують розтрату майна у великих розмірах в умовах воєнного стану, а також службове підробленняч.1 ст.366 Кримінального кодексу України.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок