Штайнмаєр: Час для переговорів Києва з Москвою ще не настав

Штайнмаєр: Час для переговорів Києва з Москвою ще не настав

Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр
. Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Фото: АР

Україні потрібен справедливий мир, отже мирні переговори можуть розпочатися лише тоді, коли для цього будуть створені відповідні умови, які наразі не склалися.

Про це заявив федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в ефірі телеканалу Welt.

"Треба визнати, що ситуація для переговорів або припинення вогню зараз, очевидно, ще не настала", — зазначив Штайнмаєр.

Він додав, що ці питання також не будуть вирішуватися без України.

Припинення вогню без гарантування того, що майбутній мир буде справедливим, президент ФРН не бачить як вихід із ситуації. Він зауважив, що ті, хто цього вимагають, не повинні забувати, що "якщо Україна припинить оборонятися, це означатиме її кінець".

Щодо майбутніх гарантій безпеки для України, президент Німеччини зауважив, що союзники по НАТО проводять конфіденційні консультації щодо того, як вони мають виглядати. Він вважає неправильним розголошувати деталі домовленостей на даному етапі й сподівається, що партнери досягнуть консенсусу.

Штайнмаєр зазначив, що кожен, хто стверджує, що знає, коли завершиться ця війна, каже неправду і не став давати власний прогноз розвитку подій. За його словами, війна, яку Росія розв’язала проти України і яка принесла нестерпні страждання та сотні тисяч жертв, триває вже "надто довго", але Росія може її зупинити дуже швидко, хоч сьогодні, якщо забере свої війська з української території.

Президент Німеччини визнав наївність політики не лише Німеччини, а й усього Заходу щодо Росії, яка передбачала вбудування РФ у спільну європейську безпекову архітектуру.

Франк-Вальтер Штайнмаєр, який обіймав посаду міністра закордонних справ в уряді Ангели Меркель, і як член Соціал-демократичної партії Німеччини раніше виступав за зміцнення співробітництва з Росією і наполягав на виконанні умов Мінських домовленостей. Але після початку повномасштабного вторгнення в Україну визнав, що помилявся щодо Росії.

На початок