Через війну став сапером. Економіст Юрій Грицак. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Через війну став сапером. Економіст Юрій Грицак. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Через війну став сапером. Економіст Юрій Грицак. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ
. Суспільне Карпати

Війна змінила його професію. Франківець Юрій Грицак був економістом, а став сапером. Чоловіка мобілізували в 2014-му році.

Юрія направили в інженерно-саперну роту 80-ї десантно-штурмової бригади. Саперну справу освоював з нуля.

Війна змінила його професію. Історія франківця Юрія Грицака
Війна змінила його професію. Історія франківця Юрія Грицака. Юрій Грицак

"Спочатку розчаровано, навіщо мені це. Але коли нас почали навчати, пояснювати, подивився на матеріально-технічну базу, мені стало цікаво, вже сам намагався вивчити щось нове, шукав книжки, розпитував колег, які зі мною служили і мають більше досвіду в тому плані", - пригадує Юрій Грицак.

Повернувшись, вирішив далі займатися цією справою. Вже 4 роки працює сапером в обласному управлінні ДСНС.

"Переважно, ми знаходимо артилерійські снаряди або мінометні міни. Це лісова місцевість, де проходила лінія фронту в Першу та Другу світову війну, або стояли склади з озброєнням, як в Ямниці", - розповідає Юрій Грицак.

Війна змінила його професію. Історія франківця Юрія Грицака
Війна змінила його професію. Історія франківця Юрія Грицака. ДСНС в Івано-Франківській області

На запитання, чи є різниця між проведенням розмінування на Сході та тут, на мирній території, чоловік відповідає так: "Страшно завжди, такий інстинкт самозбереження присутній. Напевно, погано, коли страх пропадає. Це натяк на те, що таку службу треба закінчувати".

Нагадаємо, Суспільне публікує серію матеріалів про те, як військовослужбовці повертаються у цивільне життя після війни на Сході.

До прикладу, у Коломиї атовці відкрили спортивний зал для ветеранів АТО/ООС. У “Ветеранському просторі 14,5” бійці займаються безкоштовно.

Учасник бойових дій Сергій Швець після повернення з АТО додому відкрив страусину ферму у селі Ловаги Рожнятівського району, що на Прикарпатті.

Ще один учасник АТО Андрій Лисканюк з Надвірної створив власний бізнес - виготовляє вироби з дерева.

Ветеран 10 гірсько-штурмової бригади Роман Янко з Коломиї виготовляє з тирси палети і гранули для твердопаливних котлів.

На початок