МОЗ: в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру

МОЗ: в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру

Важливо
автобус МОЗ
. МОЗ. Ілюстративне фото: Юлія Коршенко/Суспільне

Станом на зараз в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру. Про це зранку 14 червня повідомили у Міністерстві охорони здоров'я. Результати досліджень зразків, взятих як з об’єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції, – негативні.

За даними МОЗ, сформовано 38 точок моніторингу води поверхневих водойм (річкової та морської) вздовж русла та морського узбережжя в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях. Дослідження проводяться щоденно.

"Однак медична система готується до будь-яких сценаріїв. Наразі вже визначено три лікарні: на Херсонщині, Миколаївщині та Дніпропетровщині, які стануть хабами у разі потенційних спалахів інфекційних хвороб. В медзакладах розгорнуті додаткові інфекційні ліжка та забезпечена наявність усіх необхідних ліків", — йдеться у повідомленні.

Наразі в поверхневих водоймах зафіксовано перевищення мікробіологічних показників, тому купатися чи використовувати таку воду для оброблення харчових продуктів не можна. Окрім цього, категорично заборонено виловлювати та вживати рибу із забруднених водойм, наголосили у МОЗ.

У відомстві також додали, що в постраждалих областях сформували запас таблеток для дезінфекції питної води. Їх має вистачити щонайменше на кілька місяців. У наявності також діагностичні засоби тести  (ПЛР та швидкі) для діагностики холери.

Напередодні під час круглого столу "Земля скалічена війною: як відновлювати ґрунти після бойових дій та катастрофи на Каховській ГЕС?" начальник відділу держеконагляду земельних ресурсів департаменту держеконагляду Держекоінспекції Олег Павленко розповів, що на затоплених територіях внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС зафіксовано випадки холери та кишкової палички.

На початок