На Хмельниччині місяць ліквідовують наслідки ворожого обстрілу. Що зробили за цей час

На Хмельниччині місяць ліквідовують наслідки ворожого обстрілу. Що зробили за цей час

На Хмельниччині місяць ліквідовують наслідки ворожого обстрілу. Що зробили за цей час
Деякі жителі Хмельницького району досі чекають на заміну вікон. 13.06.2023 р. Суспільне Хмельницький

Упродовж місяця у Хмельницькій і Чорноострівській громадах ліквідовують наслідки ворожого обстрілу. У ніч з 12 на 13 травня вибухами пошкоджено житло й об’єкти інфораструктури. Про те, скільки домогосподарств постраждало від обстрілу, скільки коштів виділи на його ліквідацію та скільки грошової компенсації уже виплачено, дізнавалося Суспільне.

Замість скла – плівка у вікнах будинку 68-річної Надії Сивої. Вона живе в одному з сіл Чорноострівської громади, яке постраждало від вибухів через російські обстріли у ніч з 12 на 13 травня. Розповідає: "Засвітило в оте вікно дуже сильне сяйво, і воно як шарахнуло, і я чую, що полетіло скло. Однак я думала, що то в тій кімнаті в серванті скло, за вікна я навіть собі не подумала".

наслідки. місяць після обстрілів Хм
Замість скла – плівка у вікнах будинку 68-річної Надії Сивої. Суспільне Хмельницький

Жінка показує 5 вибитих вікон, пошкоджені двері, вкриту тріщинами стелю та каже: "З сільської ради я ще не отримала тієї допомоги. Однак соціальна працівниця казала, що мені виділили 7 тисяч гривень. А що за 7 тисяч гривень можна зробити, я не знаю. А сьогодні вона телефонувала, сказала, що скло буде, поріжуть. Однак ріжуть вже місяць, його нема. Живу сама, бо я одинока, інвалід дитинства".

Чотири дні після вибухів жила з шістьма вибитими вікнами, говорить 72-річна жителька того ж села Зінаїда Черевата. Їх винесло вибуховими хвилями, пошкодило, каже, двері і стелю: "Аж у середу ввечері приїхала приватна компанія і забили мені плівкою. Просила, щоб мені хоч плівки дали, щоб з сусідів мені хто забив, але ніхто мені не дав тієї плівки. Заплатила 2 тисячі, мені позабивали".

наслідки. місяць після обстрілів Хм
Уламки шиферу з даху будинку, пошкодженого 13 травня внаслідок ворожої атаки в одній з громад Хмельниччини. 13.06.2023 р. Суспільне Хмельницький

У сараї, літній кухні та інших господарчих будівлях вибило ще 18 вікон, розповідає Зінаїда Черевата: "Баба тримала гроші на смерть, щоб поховати, то 24 тисячі заплатила, щоб зашили фронтони".

Староста села Оксана Совінська розповідає: "Обидві жінки записані на заміну пластикових вікон, хоча у них стояли дерев’яні. Але оскільки вони інваліди і перебувають на забезпеченні соціального працівника, то є фонд, який має поставити їм пластикові вікна".

наслідки. місяць після обстрілів Хм
У будинку Зінаїди Череватої вікна досі забиті чорною плівкою. Жінка робила це за власні кошти, які відкладала собі на похорон. 13.06.2023 р. Суспільне Хмельницький

Сільрада виділили 108 листків шиферу, говорить жителька села Грузевиця Людмила Черненко. Дах перекрили власними силами. Двері і вікна також купували і вставляли самі, розповідає жінка: "Три вікна повністю вибило, і два вікна пластикові вирвало з замків. Тільки шифер дала сільська рада, а все інше власними силами. 80 тисяч витратили на вікна, двері. Броньовані двері вирвало. То двері поставили також, кілька днів тому.

Голова Чорноострівської громади Михайло Дзісь каже: вибуховими хвилями пошкоджено житло й інші будівлі у 16 з 21 населених пунктів, які входять до громади. За його словами, постраждали близько 800 домоволодінь, а також 31 комунальний заклад: заклади освіти, культури, дошкільні заклади, медицина, медичні ФАПи, лікарня тощо.

На усунення ушкоджень, завданих вибуховими хвилями, взяли кошти з бюджету громади і області, розповів Михайло Дзісь, а будівельними матеріалами допомогли міжнародні організації. На сьогодні, каже, за матеріальною допомогою звернулося 165 людей: "На сесій виділили 5 мільйонів гривень на матеріальну допомогу людям, які постраждали, і 1 мільйон 900 тисяч для наших комунальних закладів на відновлення. Але нам допомогла Хмельницька військова адміністрація, виділивши 2 мільйони 83 тисячі саме для відбудови наших закладів освіти, на встановлення вікон, дверей. Також прийшла матеріальна допомога близько 5 мільйонів від міжнародних організацій і фондів".

наслідки. місяць після обстрілів Хм
Кошти на шифер для заміни виділяли з місцевих бюджетів. 13.06.2023 р. Суспільне Хмельницький

Після обстрілів 13 травня до Хмельницької міської ради надійшло 2,5 тисячі звернень, каже заступник хмельницького міського голови Василь Новачок: "Практично всі вони обстежені. Отримали допомогу матеріалами понад 1300 домогосподарств. Вже витрачено з міського бюджету на грошову допомогу 1.3 мільйона гривень. Наразі в бюджеті додатково передбачено ще 6 мільйонів. Ті, хто звернулися по допомогу на е-відновлення, не отримують грошової допомоги від міської ради".

За словами Василя Новачка, на е-відновлення у Хмельницькій громаді подано 80 заявок.

Нагадаємо, 13 травня вночі в Хмельницькому районі після оголошеної повітряної тривоги пролунала серія вибухів. За словами першого заступника голови Хмельницької ОВА Сергія Тюріна, російські війська ударним дроном атакували об’єкт критичної інфраструктури, внаслідок були пошкоджені будинки та інші цивільні об’єкти.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок