Прикарпатські школи отримали 19 автобусів

Прикарпатські школи отримали 19 автобусів

Прикарпатські школи отримали 19 автобусів
. Суспільне Карпати

19 шкільних автобусів за гроші державного та обласного бюджетів закупили для восьми районів, шести ОТГ та одного міста Івано-Франківської області, щоб підвозити дітей до опорних шкіл. Їхня загальна вартість - більше 35 мільйонів гривень. Про це розповів директор обласного департаменту освіти та науки Віктор Кімакович.

Прикарпатські школи отримали 19 автобусів
Прикарпатські школи отримали 19 автобусів. Суспільне Карпати

Найбільше - три автобуси - отримали ліцеї в Рогатинському районі, по два - у Тлумацькому і Косівському.

Один зі шкільних автобусів отримала Білоберізька об’єднана територіальна громада. В її користуванні уже є восьмирічний "Еталон".

За словами голови ОТГ Дмитра Іванюка, з першого вересня у їхньому ліцеї очікують на 200 учнів. Підвозитимуть з п’яти сіл. Одне з них - Розтоки Косівського району.

Дмитро Іванюк пояснює, що зараз один автобус матиме 10-кілометровий маршрут, інший – восьмикілометровий.

"У нас підвозили 70 дітей у 2019-2020 навчальних роках , і тепер очікувано, що підвозу буде більше - 90. Якщо ми підвозили одним автобусом, діти приїжджали на пів години швидше, бо ще один рейс треба було робити. Тому їм треба було на пів години швидше встати, а могли б поспати довше", - каже голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк.

Чотири роки працює водієм шкільного автобуса Білоберізької громади Михайло Ватаманюк. Каже, що новий транспорт ще до кінця не вивчив, але те, що вдалося побачити, це на п’ять сидячих місць більше. Всього поміщається 31 пасажир.

"Подивився я по ходовій – це вже краще, ніж в тому автобусі. Там ми трохи переробляли, підсилювали, бо в нас - у Карпатах - грунтова дорога. Там автобус трошки піднімати треба. Тут - переважно асфальт, у нас трохи складніше. Матимемо надію, що цей буде витривалішим і кращим", - каже Михайло Ватаманюк.

Прикарпатські школи отримали 19 автобусів
Прикарпатські школи отримали 19 автобусів. Суспільне Карпати

Для опорного Пасічнянського ліцею, де навчається 500 учнів і більшу частину школярів підвозять, цей автобус буде четвертим.

"Теперішній автобус застарілий. Він ламається майже кожного дня і зриває навчальний процес, а такий подарунок для нас дасть змогу налагодити довіз дітей вчасно. Ми плануємо, щоб він привозив дітей з ділянки "Постоята", там живе понад 80 учнів, яких він має довозити", - каже голова Пасічнянської ОТГ Андрій Гунда.

За словами директора департаменту освіти та науки облдержадміністрації Віктора Кімаковича, щоб забезпечити 100% довіз учнів у всі навчальні заклади області, потрібно ще купити 49 автобусів, а 59 поміняти.

Про те, що до початку навчального року в Рогатинський район, що на Прикарпатті, передадуть три нові шкільні автобуси, повідомив голова облдержадміністрації Віталій Федорів на десятого липня.

Авторка: Ірина Андріїв

На початок