Недоотримали доплати за хворих з COVID-19. На Прикарпатті протестують медики

Недоотримали доплати за хворих з COVID-19. На Прикарпатті протестують медики

Недоотримали доплати за хворих з COVID-19. На Прикарпатті протестують медики
. Суспільне Карпати

На Івано-Франківщині протестують медики Косівської центральної районної лікарні. У травні-червні медпрацівники недоотримали доплати за лікування пацієнтів з COVID-19.

40 медиків Косівської ЦРЛ - працівників інфекційного, реанімаційного, терапевтичного, гінекологічного та кардіологічного відділень - 23-го липня вийшли з протестом до адмінбудівлі через виплату надбавки за лікування хворих на коронавірусну інфекцію у неповному розмірі.

Лікарі тримають плакати: "Вимагаємо обіцяну оплату праці!", "Працюємо, як інфекціоністи, отримуємо, як раби!" тощо.

Не отримали доплати за хворих з COVID-19. На Прикарпатті протестують медики
Не отримали доплати за хворих з COVID-19. На Прикарпатті протестують медики. Суспільне Карпати

У червні в медзакладі збільшилася кількість пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

"Ми у Косові вийши майже на нуль з хворими. Буквально за 2-3 дні у центральну лікарню поступило з Верховини близько 80 чоловік. Для того, щоб надати допомогу, треба було виділити ще додаткові палати", - розповідає начальник штабу з питань надзвичайних ситуацій Косівської РДА Володимир Зузяк.

Держслужбовець каже, що спочатку гроші надходили, і 100 медиків отримали 300% оплати. Проте у червні кількість хворих на коронавірус збільшилася, відповідно і збільшилася кількість медпрацівників - 180, яким треба було доплатити за пацієнтів.

Не отримали доплати за хворих з COVID-19. На Прикарпатті протестують медики
Не отримали доплати за хворих з COVID-19. На Прикарпатті протестують медики. Суспільне Карпати

Завідувачка терапевтичного відділення Косівської ЦРЛ Оксана Бойчук розповідає, що у червні працювала на 1,5 ставки, а отримала тільки 10 тисяч надбавки: "Ми не маємо часу сидіти, рахувати, ми лікуємо хворих, в нас повний відділ людей. Сидимо, займаємося ними. Коли у вівторок на карточки прийшли гроші, ми обурилися. Ми прийшли шукати допомоги, справедливості".

Також працівники неінфекційних відділень вимагають, щоб їм зараховували роботу під час пандемії, як інфекційний стаж, оскільки б мали можливість отримувати інфекційну надбавку. Медсестра терапевтичного відділення Анна Маковійчук каже, що в травні отримала дев'ять тисяч гривень надбавки замість 14-ти. Розповідає, що працювати стало важче, бо хворих більше, а також з’явилися побічні ефекти, наприклад, алергія від дезінфікуючих засобів.

"Ми приходимо зранку на роботу, одягаємо костюми, ходимо, скільки можемо, бо жарко. Переодягаємося по п’ять разів на день, бо тіло не дихає, плюс маска, - все закрите, костюми важкі", - каже Анна Маковійчук.

У залі засідань медичні працівники поспілкувалися із головами районної ради та адміністрації. Обидва говорять, що підтримують медиків у їхніх вимогах, проте не є розпорядниками грошей на доплати. Тому пообіцяли разом написати звернення до НСЗУ та в Міністерство охорони здоров’я України.

За словами директора КНП "Косівська центральна районна лікарня" Дмитра Микитюка, медики уже два місяці просять збільшити їм кількість лікувальних бригад, а з ними можливість отримати новий ШВЛ-апарат і майже мільйон гривень. За таких умов зможуть збільшити доплати до 300%, що були за меншої кількості як працівників, так і пацієнтів.

Крім доплати медикам, у закладену місячну суму грошей на боротьбу з ковідом входять медикаменти і засоби захисту, тому вирішили всім дати однакову кількість відсотків.

Очільник лікарні пояснює: "У квітні ми отримали 2 млн 800 грн, хворих було мало. Достаньо було, щоб доплатити 300%. За червень нам додали неповних 200 тисяч - 2 мільйони 207 тисяч, але знову недостатньо. Хворих було багато, з перевантаженням ми всі працювали. Ми перепрофілювали шість відділень - куди ми мали діватися? Сума та ж, а кількість медичних працівників збільшилася – всім треба додати".

До слова, начальник штабу з питань надзвичайних ситуацій Косівської РДА Володимир Зузяк повідомив, що на боротьбу з коронавірусом з міського та районного бюджету витратили 1 млн 150 тис. грн. Допомагали місцеві жителі, ОТГ, спонсори. З Верховинського району не надійшло жодної копійки, хоча зараз від коронавірусної інфекції лікуються переважно верховинці.

Авторка: Ірина Андріїв

На початок