Конкурс екологічних ініціатив: на Полтавщині стартувало голосування

Конкурс екологічних ініціатив: на Полтавщині стартувало голосування

Конкурс екологічних ініціатив: на Полтавщині стартувало голосування
. Суспільне Полтава

8 червня у Полтавській області стартувало голосування за проєкти, подані на конкурс екологічних ініціатив. Про це Суспільному розповіла начальниця відділу інвестиційної діяльності Полтавської облради Олеся Дроботенко.

Біля ліцею у селі Щебрані планують облаштувати "зелений клас", у ньому влаштовуватимуть уроки за бажанням вчителів та учнів. Про це Суспільному розповів працівник Щербанівського ліцею Максим Хмеленко:

"Планується монтаж альтанки з лавками, столами. І навколо альтанки зелені насадження – дерева, кущі".

Конкурс екологічних ініціатив: на Полтавщині стартувало голосування
Автор проєкту на конкурс екологічних ініціатив Максим Хмеленко. Суспільне Полтава

Цей проєкт працівник ліцею Максим Хмеленко подав на обласний конкурс екологічних ініціатив. На втілення можуть отримати гроші з громади та обласного бюджету.

"Про цей конкурс я дізнався з інтернету, порадившись із керівництвом, із учнями нашого закладу, вирішили спробувати свої сили. На мою думку, "зелений клас" – поєднання навчання та свіжого повітря – це досить непогана ідея", – каже Максим Хмеленко.

Конкурс екологічних ініціатив: на Полтавщині стартувало голосування
Територія біля Щербанівського ліцею, де планують облаштувати "зелений клас". Суспільне Полтава

Цього року до голосування на обласному конкурсі допустили 85 проєктів із 39 громад регіону. Ще шість ініціатив відхилили, зокрема, через невідповідність умовам. Голосування за проєкти стартувало 8 червня на онлайн-платформі "Smart Region". Аби підтримати ініціативи, треба зареєструватися, каже начальниця відділу інвестиційної діяльності Полтавської облради Олеся Дроботенко.

"Триватиме 12 календарних днів. Голосувати можуть всі мешканці Полтавської області, не прив’язуючись до якоїсь громади – тобто за будь-який проєкт будь-якої громади. Максимально можна підтримати три проєкти. Голосувати можуть мешканці від 14 років, бо система авторизації розрахована на банківську систему – перелік банків повний НБУ або ж це SmartID – електронні підписи нового покоління", – розповіла Олеся Дроботенко.

Конкурс екологічних ініціатив: на Полтавщині стартувало голосування
Начальниця відділу інвестиційної діяльності Полтавської облради Олеся Дроботенко. Суспільне Полтава

За словами директорки Щербанівського ліцею Наталії Драч, місце для "зеленого класу" обрали у дворі поблизу закладу.

"Ми не вперше беремо участь. Перемог ще не було, але надія є. Дуже часто вчителі природознавства виходять на уроки і проводять, спілкуються саме на природі. Й уроки, і різноманітні освітні заходи ми проводили на природі. У нас є певні зони, де є місця відпочинку. Діти навіть приносили свої лавочки", – розповіла Наталія Драч. .

Реалізувати проєкти, які наберуть найбільше голосів, мають цього року. На це з обласного бюджету спрямують 6 мільйонів гривень. Частину фінансування має надати і громада, а також можна залучати спонсорів.

Конкурс екологічних ініціатив: на Полтавщині стартувало голосування
Майданчик біля Щербанівського ліцею, де до цього проводили уроки на природі. Суспільне Полтава

Начальниця відділу інвестиційної діяльності Полтавської облради Олеся Дроботенко каже:

"У межах 6 мільйонів буде визначено переможців по селах, селищах і містах. Один проєкт – 250 тисяч (гривень – ред.), але є проєкти на менші суми. Це все залежить від голосування. І ми рахували, що десь 20-25 проєктів-переможців має бути цьогоріч. Громада має надати гарантійний лист і профінансувати не менше 50% від вартості проєкту."

За словами Олесі Дроботенко, голосування завершать 20 червня, а до 23 червня мають оголосити переможців.

Що відомо

  • Конкурс екологічних громадських ініціатив на Полтавщині проводять від 2019-го. Торік його не було через повномасштабну війну в Україні.
  • За весь час на конкурсі визначили 119 проєктів-переможців. Із них реалізували приблизно 80%. Інші поки не втілили, зокрема, через брак фінансування та складнощі з оформленням документів.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок