Українські підприємці отримали штрафів за невикористання касових апаратів на 2 млрд гривень — Опендатабот

Українські підприємці отримали штрафів за невикористання касових апаратів на 2 млрд гривень — Опендатабот

Українські підприємці отримали штрафів за невикористання касових апаратів на 2 млрд гривень — Опендатабот
. Ілюстративне фото: Unsplash

Попри те, що кількість перевірок за час повномасштабної війни зменшилась, сума штрафів за невикористання касових апаратів (ПРРО/РРО) зростає. Від початку дії закону про обов'язкове використання касових апартів у 2021 році підприємці отримали штрафів на 2 млрд гривень.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

"Кількість перевірок у 2022 році зменшилася на 17% до показників 2021 року – із, в середньому, 2 230 перевірок на місяць до 1 860. Цього року перевірок на місяць побільшало у порівнянні з минулим роком на 6%, проте їх все ще менше, ніж до початку повномасштабної війни", — йдеться у повідомленні.

У 2021 році податківці за результатами перевірок наклали 30 тисяч штрафів на суму 540,8 млн грн, у 2022 році – 23 тисячі штрафів на 1,35 млрд грн. Таке зростання загальної суми пов’язано із тим, що з 1 січня 2022 року розмір штрафів збільшився у 10 разів: так, за перше виявлене порушення замість 10% від чеку штрафували на 100%, за повторне – замість 50% від чеку на 150%.

Зазначається, що більш ніж половина суми штрафів за ПРРО/РРО торік було накладено у жовтні. Загальна сума санкцій за жовтень — 754,5 млн грн — більша, аніж за весь 2021 рік.

"Загалом, від початку 2021 року, коли офіційно закон про використання ПРРО/РРО набув чинності, до травня 2023 року відбулося 54,9 тисяч перевірок, за результатами яких накладено 59,7 тисяч штрафів на 2 млрд грн", — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що українські підприємці масово переходять на програмне РРО: кількість ПРРО за три роки з моменту введення закону зросла у 6 разів. Якщо на початку 2021 року лише п'ята частина припадала на програмні каси, напередодні війни ПРРО та РРО зрівняли рахунки, то вже у травні 2023 кількість ПРРО становила на 29% більше за звичні каси.

Закон про обов'язкове використання РРО/ПРРО

Закон про обов’язкові касові апарати (РРО/ПРРО) для ФОПів набув чинності ще 1 січня 2021 року. Проте через численні протести підприємців та коронакризу Верховна рада подовжила перехідний період для підприємців на рік. На початку повномасштабного вторгнення держава задля збереження бізнесу заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО, окрім випадків, що стосуються підакцизних товарів. Проте вже у липні цього року цей мораторій може бути скасовано — у разі, якщо парламент прийме законопроект №8401.

На початок