Троє бійців з Рівненщини стали учасниками національної збірної Ігор нескорених

Троє бійців з Рівненщини стали учасниками національної збірної Ігор нескорених

Троє бійців з Рівненщини стали учасниками національної збірної Ігор нескорених
. Фото: Мінветеранів

Троє уродженців Рівненщини стали учасниками національної збірної, що представлятиме Україну на Іграх нескорених. Про це 7 червня повідомив у Telegram начальник ОВА Віталій Коваль. Напередодні Мінветеранів оголосило склад збірної з 25 людей на змагання 2023 року в німецькому Дюссельдорфі.

22-річний рівнянин Олександр "Терен" Будько.

Член збірної Ігор нескорених Олександр Будько
Мінветеранів

Долучився до лав батальйону "Карпатська Січ" після початку повномасштабного вторгнення РФ, воював під Ізюмом і під час звільнення Харківщини втратив обидві ноги. Пройшовши курс реабілітації в США, продовжує адаптацію до ходьби з протезами. Розвиває інклюзію в Україні, допомагає ветеранам та пише книгу. Став обличчям бренду Indposhiv і представляв Україну на благодійному вечері під час Канського кінофестивалю.

"Терен" виступатиме в дисциплінах "веслування на тренажерах", "легка атлетика", "баскетбол на візках". Дмитро Полов’ян — із Квасилова.

Член збірної Ігор нескорених Дмитро Полов'ян
Мінветеранів

Солдат-розвідник 46-ї окремої аеромобільної бригади. Потрапив у полон до росіян у липні 2022 року на херсонському напрямку. В жовтні повернувся в рамках обміну. Має важку черепно-мозкову травму, поранення грудної клітки, черевної порожнини, хребта, ніг. Нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня. Зараз проходить реабілітацію у госпіталі на Рівненщині.

Дмитро виступатиме у дисципліні "плавання". 26-річний Семен Лагун із Зарічного.

Член збірної Ігор нескорених Семен Лагун
Мінветеранів

Із початком повномасштабного вторгнення приєднався до підрозділу "Правого сектору". У квітні 2022 року був мобілізований, воював у складі Сил спеціальних операцій ЗСУ. У боях під Мар’їнкою отримав поранення, воїну відірвало п’яткову кістку. Після операції проходив реабілітацію у Львові. Зараз на лівій нозі встановлена штучна кістка.

Семен виступатиме в дисциплінах "волейбол сидячи", "веслування на тренажерах", "пауерліфтинг".

Про Ігри нескорених та відбір

Ігри нескорених (Invictus Games) — міжнародні спортивні змагання в паралімпійському стилі. У них беруть участь поранені військовослужбовці зі всього світу. Змагання засновані британським принцом Гаррі.

У Мінветеранів повідомили, що загалом у відбіркових змаганнях брали участь 202 військових та ветеранів з різних регіонів України. Вони змагалися у дев'яти видах спорту: стрільбі з лука, легкій атлетиці, велосипедному спорті, веслуванні на тренажерах, паверліфтингу, настільному тенісі волейболі сидячи, баскетболі на візках та плаванні.

Результат кожного учасника оцінювався за комплексною, спеціально розробленою для Ігор нескорених системою, яка складається із чотирьох критеріїв: ефективність спортивної реабілітації – 40%, рівень вмотивованості бійця брати участь у проєкті – 25%, спортивна етика – 25% та спортивний результат – 10%.

Україна долучилась до Ігор нескорених у 2017 році, дебютувавши на змаганнях у Торонто. У травні 2020 міжнародні змагання мали відбутися у Гаазі, проте у зв’язку карантинними обмеженнями, викликаними COVID-19, їх перенесли та провели у квітні 2022 року.

На початок