Муніципальна варта Рівного опублікувала добірку найчастіших пояснень водіїв щодо неправильного паркування

Муніципальна варта Рівного опублікувала добірку найчастіших пояснень водіїв щодо неправильного паркування

Муніципальна варта Рівного опублікувала добірку найчастіших пояснень водіїв щодо неправильного паркування
. Фото: Суспільне Луцьк

Муніципальна варта Рівного почала вигравати в апеляційному суді справи щодо штрафів за порушення правил паркування та зупинки. У департаменті мунварти повідомили, які найчастіші виправдання називають водії у таких випадках.

Інспектори муніципальної варти почали штрафувати порушників правил паркування з 22 грудня 2022 року.

У департаменті виокремили три найчастіші пояснення водіїв:

  • "на 5 хвилин", які переростають у цілу обідню перерву;
  • "знімав кошти з банкомата, 5 хвилин не більше", але простояв у черзі в банку годину;
  • "вибіг купити водички, 5 хвилин", але встиг скупитись на свято, ще й подарунок вибрати для дружини.

"Поки всі зупиняються "на 5 хвилин" — за годину неправильного паркування, створюються безліч перешкод для безпечного руху іншим учасникам", — йдеться в повідомленні пресслужби муніципальної варти.

За порушення правил дорожнього руху, а саме здійснення зупинки та стоянки у місцях, де це заборонено — передбачено штраф у розмірі 340 гривень (ч. 1 с. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Якщо ж порушник розмістив авто так, що воно суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху — передбачено штраф у розмірі 680 гривень (ч. 3 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Перша практика оскарження штрафів

У квітні 2023 року міський суд розглянув перші скарги водіїв на постанови, які винесли інспектори мунварти. Суд у цих випадках відмовив у задоволенні скарг, визнавши законність дій муніципалів.

У Департаменті мунварти Суспільному раніше зазначили, що присутність водія при накладанні штрафу — необов'язкова. Місто поділили на сектори, де працюють інспектори. Вони двічі фіксують порушення на фото: перед складанням протоколу та після того, як минуло п'ять хвилин. Якщо за цей час водій повернеться до авто, то штраф не накладатимуть.

За майже чотири місяці, відколи почали притягати водіїв до відповідальності інспектори винесли понад десять тисяч постанов за порушення правил паркування.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок