Чи доступні для перехожих укриття в Чернігові

Чи доступні для перехожих укриття в Чернігові

Чи доступні для перехожих укриття в Чернігові
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Забезпечити безперешкодний цілодобовий доступ до укриттів. Про таке розпорядження 2 червня оголосив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський. За його словами, під час тривоги будь-яка людина повинна мати змогу потрапити в укриття, незалежно від форми його власності.

На одному з найпростіших укриттів у центрі Чернігова, висить замок — воно зачинене й недоступне для звичайного перехожого.

Укриття в центрі Чернігова зачинене
Укриття в центрі Чернігова. ФОТО: Суспільне Чернігів

На дошці поряд написано, що ключі можна взяти у закладі дошкільної освіти, що розташований поруч.

Завідувачка дитячого садку Надія Мелашич говорить, що укриття перебуває в оренді у громадської організації ветеранів АТО. Вони дозволили дошкільному закладу користуватися ним під час повітряних тривог.

"Як тільки лунає сигнал повітряної тривоги, одразу відповідальний працівник відкриває сховище, і ми з дітками туди прямуємо".

Завідувачка дитячого садку Надія Мелашич про укриття в Чернігові
Завідувачка дитячого садку Надія Мелашич. ФОТО: Суспільне Чернігів

За домовленістю із мешканцями будинку та орендарем, під час повітряних тривог туди пускають усіх охочих, говорить Надія Мелашич.

"Але, хочу зазначити, що за весь час, поки садочок працює, з січня місця, жоден мешканець цього будинку не спускався разом з нами до сховища".

Будинок у центрі Чернігова, в якому розташоване укриття, яке зачинене
Будинок у центрі Чернігова, в якому розташоване укриття. ФОТО: Суспільне Чернігів

Мікрорайон Шерстянка віддалений від центру міста, під час активних бойових дій у лютому-березні 2022 року він постійно обстрілювався росіянами. В одному з будинків облаштоване офіційне укриття для громадян.

Укриття на Шерстянці
Будинок у мікрорайоні Шерстянка. ФОТО: Суспільне Чернігів

Суспільне знімало його у березні цього року під час перевірки начальником міської військової адміністрації Дмитром Брижинським захисних споруд. Тоді потрапити всередину йому не вдалося, бо відповідальна за ключі поїхала з міста та передала їх сусідові. Того під час перевірки не було вдома. Мешканці сусідніх будинків жалкувалися, що жінка не охоче пускає їх до себе.

2 червня укриття було відкрите. Пані Ніна, яка відповідальна за ключі, говорить, що відчинила його зранку та триматиме відкритим і вночі, після новин із Києва, коли троє людей під час повітряної тривоги не змогли потрапити в укриття і загинули поруч із ним від уламків.

Відчинене укриття на Шерстянці в Чернігові
Відповідальна за ключі проводить до укриття. ФОТО: Суспільне Чернігів

Укриття на Шерстянці в Чернігові
Укриття в будинку в мікрорайоні Шерстянка. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Тут ЖЕК зробив ремонт. Це бомбосховище належить до нашого будинку. За рахунок наших коштів, нашого будинку, побілили, лад навели трохи. Тут от труби текли. Тут страшне, що було. Я вранці прийшла і відкрила на весь день. Ближче до вечора прикриємо, а об одинадцятій відкриємо на ніч", — говорить жителька мікрорайону Шерстянка Ніна.

Жителька мікрорайону Шерстянка Ніна про укриття, за яке вона відповідає
Жителька мікрорайону Шерстянка Ніна. ФОТО: Суспільне Чернігів

Нагадаємо, тепер всі сховища, незалежно від форми власності, під час тривоги мають бути доступні для усіх людей. Про таке розпорядження оголосив 2 червня начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський. Протягом наступних десяти днів спеціальні комісії мають проінспектувати кожне укриття в області, що зазначене на онлайн-мапі, і переконатися в його доступності. Про це повідомив начальник ОВА В'ячеслав Чаус.

"Термін прильоту ракети в Чернігів – чотири хвилини з Підмосков’я. Тому, виникає питання, що людині робити, якщо реально обстріл? Бігти додому немає часу, є хвилина-дві в найближчу нору і пережити обстріл. Все, для цього це приміщення має бути відкритим та доступним", — говорить директор департаменту цивільного захисту ОВА Сергій Болдирев.

Директор департаменту цивільного захисту ОВА Сергій Болдирев про укриття в Чернігові
Директор департаменту цивільного захисту ОВА Сергій Болдирев. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Я цілком підтримую розпорядження, адже бувають різні ситуації. Я навіть по собі знаю, якщо тривога, то хочеться кудись піти і сховатися. Тому я намагатимуся повністю забезпечити це рішення до виконання", — каже голова ОСББ Любов Радченко.

Голова ОСББ Любов Радченко про доступність укриттів у Чернігові
Голова ОСББ Любов Радченко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок