"Постаті, на яких можна рівнятися": в Ірпені відкрили найбільший в Україні Літературний мурал

"Постаті, на яких можна рівнятися": в Ірпені відкрили найбільший в Україні Літературний мурал

"Постаті, на яких можна рівнятися": в Ірпені відкрили найбільший в Україні Літературний мурал
Літературний мурал, Ірпінь, Київщина, травень, 2023 р. Фото: Дарія Григоренко/Суспільне

Найбільший в Україні Літературний мурал у середу, 31 травня, відкрили в Ірпені на Київщині. Стінопис з’явився на паркані біля входу в Ірпінську податкову. На малюнках зображені 15 українських письменників.

Автор ідеї створення муралу Петро Щербина розповів кореспондентці Суспільного Дарії Григоренко, що задум щодо Літературного муралу виник місяць тому. А прикрасити і оновити цей район запланували після деокупації міста від російських військових навесні 2022 року.

За словами Петра Щербини, цей паркан і навколишні будівлі були пошкоджені під час бойових дій. Росіяни навмисне стріляли у приміщення міської ради, розташованої поблизу.

З початком відновлення Ірпеня виникла ідея створити стінопис із літераторами, які зробили українську літературу видатною, сказав Щербина.

На стіні, біля зображення кожної літературної постаті, написали їхні цитати. "Ми переконані, що всі ірпінські діти пам’ятатимуть ці слова", — зазначив автор ідеї створення муралу.

"Постаті, на яких можна рівнятися": в Ірпені відкрили найбільший в Україні Літературний мурал
Діти розглядають Літературний мурал в Ірпені, 31 травня, 2023 р. Фото: Дарія Григоренко/Суспільне

На його думку, літературні традиції в Ірпені варто продовжувати. У місті є парк Письменників, а невдовзі місцевість із новим стінописом матиме назву Літературний провулок.

"Плануємо зробити Літературну площу і продовжити цей мурал на іншій стіні", — поділився задумом Петро Щербина.

Літературний мурал в Ірпені — це експеримент, розповіла Суспільному художниця Катерина Медвідь, яка реалізувала проєкт. За її словами, письменників намагалися "осучаснити": зобразили в одязі нашого часу, додали гаджети.

Олександр Довженко зі смартфоном на Літературному муралі в Ірпені
На Літературному муралі в Ірпені Олександра Довженка зобразили зі смартфоном. Фото: Дарія Григоренко/Суспільне

Задум втілили, щоб українці "пам’ятали постаті, на яких можна рівнятися, пишатися ними". Цитати літературних діячів обирали найпопулярніші і найбільш влучні щодо нинішньої ситуації в країні, каже Катерина Медвідь.

Над стінописом працювали 2 тижні, художниці допомагали двоє друзів, аби швидше закінчити проєкт.

Микола Бажан і Ліна Костенко на Літературному муралі
Микола Бажан і Ліна Костенко на Літературному муралі. Фото: Дарія Григоренко/Суспільне

Мисткиня зазначає, що працювати в Ірпені було дуже приємно. Багато людей проходили повз стіну, дякували художникам за роботу, пригощали напоями.

Катерина Медвідь зізнається, що таке ставлення місцевих надихало. "Я сподіваюсь, що картини теж передадуть позитивні емоції тим, хто буде їх споглядати", — каже вона.

На початок