Вакцинація дітей на Полтавщині: скільки планових щеплень зробили

Вакцинація дітей на Полтавщині: скільки планових щеплень зробили

Вакцинація дітей на Полтавщині: скільки планових щеплень зробили
. Фото: Суспільне Полтава

На Полтавщині дітям зробили майже 38 тисяч планових щеплень за перші три місяці року. Про це Суспільному розповів епідеміолог обласного центру контролю і профілактики хвороб Олександр Перцевий. Це на 1,5 тисячі імунізацій більше, ніж торік.

Альона Кохановська привела свого сина Марка на щеплення до центру первинної медико-санітарної допомоги у Полтаві.

"Два місяці, у нас два щеплення буде. Поліомієліт, дифтерія і гепатит B. Я вважаю, що це потрібно для здоров’я дитини. У мене всі в сім’ї робили ці щеплення, всі гарно переносили. Вважаю, що ми сьогодні теж гарно перенесемо", — каже жителька Полтави Альона Кохановська.

Вакцинація дітей на Полтавщині: скільки планових щеплень зробили
Альона Кохановська. Фото: Суспільне Полтава

Щеплюють дітей до 18 років. У день грудної дитини до закладу звертається до 70 людей, говорить медична сестра Людмила Шкіль.

"Трохи менше йдуть діти-школярі. Більш старші діти – їх менше, бо там по календарю щеплень менше вже щеплень йде", — каже медична сестра центру ПМСД № 3 Людмила Шкіль.

Вакцинація дітей на Полтавщині: скільки планових щеплень зробили
Вакцинація дітей на Полтавщині: скільки планових щеплень зробили. Фото: Суспільне Полтава

Планову вакцинацію дітям в Україні роблять згідно із календарем щеплень. Імунізують від 10 хвороб – це, зокрема, від гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту.

"Наше населення діточок за п’ять місяців в середньому від 85 до 90 відсотків зробили те щеплення, на яке вони підлягали. Взагалі-то рахуються до року діти і ставиться план: ці дітки повинні у нас зробити у два місяці щеплення, в чотири, в шість і в рік. І у півтора роки йде ревакцинація. Ми по цим діткам, які у нас народжені, порахували, що у нас повинна зробити така ж кількість діток ці щеплення. І вже від цього ми відштовхувались", — говорить завідувачка амбулаторії сімейної медицини центру ПМСД № 3 Марина Корнієнко.

Вакцинація дітей на Полтавщині: скільки планових щеплень зробили
Вакцинація дітей на Полтавщині. Фото: Суспільне Полтава

За перші три місяці 2023-го року в області щепили близько 20 відсотків дітей. Це приблизно стільки ж, як і торік, каже епідеміолог обласного центру контролю і профілактики хвороб Олександр Перцевий.

"Це доволі мало, і одна з причин – те що зараз, на період воєнного стану, закупівлі вакцин за державний бюджет не проводяться. Все, що в нас є, – це те, що надходить з гуманітарної допомоги. Того року (2022-го – ред.) теж була гуманітарна допомога, але вона була в меншому об’ємі, ніж зараз, і проводились частково закупівлі через держбюджет. Не завжди всім регіонам в пункти вакцинації вистачає вакцин, які необхідні", — говорить епідеміолог обласного центру контролю і профілактики хвороб Олександр Перцевий.

За словами епідеміолога Олександра Перцевого, торік за перші три місяці на Полтавщині зробили майже 36,5 тисяч планових щеплень. Цього року за такий самий період – майже 38 тисяч.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок