Учні Хмельниччини створюють авто для картингу

Учні Хмельниччини створюють авто для картингу

Учні Хмельниччини створюють авто для картингу
. Фото: Суспільне Хмельницький

У Хмельницькому показали перегонові автомобілі-карти в межах обласного проєкту "Конструктор картингу", який, за словами одного з його організаторів Михайла Маринюка, запустили три місяці тому. Презентація машин — це п’ятий етап проєкту.

Учень Хмельницького вищого професійного училища № 11 Ілля Попик разом з командою склав автомобіль-карт за два тижні.

"Усе з нуля збиралося. Рама зроблена з труб і заліза, колеса куплялися на базарі, це з-під тачки колеса, бак — з-під мопеда, кермо — з "Москвича", мотор 30 кубів, підшипники йдуть на колеса, замість тяг, і педалі звичайні, самі варилися", — розповів Ілля Попик.

Учні хмельницького училища власноруч зробили автомобіль-карт.
Учні хмельницького училища власноруч зробили автомобіль-карт. Фото: Суспільне Хмельницький

Машина створювалася за давніми кресленнями, розповів напарник Іллі — майбутній токар-автослюсар Денис Скородумов.

"Це в нас саме ретро-кар. Не такий, який може виступати на змаганнях або з кимось позмагатися. Він більш такий, щоб перевірити, як це робиться своїми руками, маленька модель автомобіля", — говорить Денис.

Допомагав учням створити автомобіль-карт майстер виробничого навчання Олександр Холодюк. Розповідає, про особливість раритетної моделі: "Усі картинги починалися з ретро. Були двотактні двигуни, так, як ми це зробили, то видно, що це ручна робота".

На фото учасники обласного проєкту "Конструктор картингу".
На фото учасники обласного проєкту "Конструктор картингу". Фото: Суспільне Хмельницький

Команда презентувала авто в обласному проєкті "Конструктор картингу", який у Хмельницькому започаткували три місяці тому, розповів один із його організаторів, директор обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Михайло Маринюк.

"Коли ми почали розробляти даний проєкт, дуже багато зацікавилося людей, дуже багато зацікавилося організацій, які хотіли долучитися. І ми вирішили зробити пілотний проєкт "Конструктор картингу". Уже за роки ми перші в Україні, хто запустив такий цікавий пілотний проєкт", — сказав Михайло Маринюк.

Презентація авто, за словами Михайла Маринюка, п’ятий етап проєкту. На чотирьох попередніх — учасники обговорювали, обирали та майстрували машини. На участь у проєкті, розповів Михайло Маринюк, заявлені конструктори дев’яти картів, на презентації показані п’ять із них.

На фото карт, який презентувала команда Летичівського центру творчості дітей і юнацтва.
На фото карт, який презентувала команда Летичівського центру творчості дітей і юнацтва. Фото: Суспільне Хмельницький

Модернізовану модель карта презентувала команда Летичівського центру творчості дітей і юнацтва. Керівник технічних гуртків центру Віталій Одреховський говорить, машина задньопривідна і має 10 кінських сил.

"Сама модель карта — заводська, ми дещо модернізували систему живлення і систему привода на задню вісь. Це покращило його характеристики й маневровність", — каже Віталій.

Обкатати карти учасники проєкту "Конструктор картингу", за словами Михайла Маринюка, зможуть другого червня. На тоді запланований завершальний етап проєкту.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок