В Україні зʼявилися нові платформи, де фіксують воєнні злочини Росії

В Україні зʼявилися нові платформи, де фіксують воєнні злочини Росії

В Україні зʼявилися нові платформи, де фіксують воєнні злочини Росії
. Скріншоти із сайту "Книга памʼяті"

В Україні з'явилася платформа "Книга памʼяті", де збирають історії свідків та жертв воєнних злочинів Росії. Мета "Книги" – допомогти поділитися ними зі світом, 29 історій на сайті написані одразу пʼятьма мовами: українською, англійською, іспанською, німецькою та французькою.

На сайті активісти громадської організації Internews Ukraine зазначають, що "Книга" — це збірка історій, які трапилися з українцями від початку повномасштабного вторгення: "Депортації українців, вбивство мирних жителів, затримання та тортури полонених і військовослужбовців, виявлення масових захоронень в регіонах... ".

"Кожна історія унікальна. Але вони мають одне спільне — свідчення про жахливі події, які відбулися через агресію Росії проти України. "Книга пам’яті" — це віртуальний архів, місце, де можна дослідити наслідки російсько-української війни",— зазначила старша аналітикиня проєкту Альона Гришко.

Усі тексти ілюстровані зображеннями, які згенерував штучний інтелект.

книга памʼяті
В Україні зʼявилась "Книга памʼяті". Скріншот із сайту "Книга памʼяті"

Також презентували платформу Kremlin’s Voice – базу російських пропагандистів.

У базі представлені російські пропагандисти, які інформаційно супроводжують агресію Росії проти України та чия риторика створювала підґрунтя для агресії та вчинення воєнних злочинів. У базі збирають докази такої діяльності.

Приклади найагресивніших висловлювань пропагандистів, розміщені на платформі, можуть стати доказовою базою під час притягнення їх до кримінальної відповідальності, зазначають організатори.

В Україні зʼявилися нові платформи, де фіксують воєнні злочини Росії
В Україні зʼявилися нові платформи, де фіксують воєнні злочини Росії. Скріншот із платформи Kremlin’s Voice

Усі охочі можуть розширити цю базу — поділитися ім’ям нового пропагандиста й підтвердженням його ворожої діяльності, а аналітики Internews Ukraine перевірять та створять досьє.

"Пропаганда — невіддільна частина загарбницької політики РФ. Вона створила інформаційне підґрунтя для воєнної агресії, геноциду та мобілізації населення. Як результат, 75 % росіян підтримують звірства своїх військових в Україні", — додала аналітикиня проєкту Анастасія Герасимчук.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок