"Не знищуйте Хотин": на Буковині проводять народне віче проти запропонованого адмінподілу

"Не знищуйте Хотин": на Буковині проводять народне віче проти запропонованого адмінподілу

"Не знищуйте Хотин": на Буковині проводять народне віче проти запропонованого адмінподілу
. Фото: Людмила Рибак

Під районною державною адміністрацією в Хотині проводять народне віче з вимогою переглянути проект адміністративного поділу області. До віче долучились приблизно 200 людей.

На віче хочуть оголосити недовіру народному депутату від їхнього округу Валерію Божику та голові облдержадміністації Сергію Осачуку через те, що вони не підтримали створення Дністровського району з центром в Хотині, а не в Кельменцях.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з Хотина.

На віче вимагають, аби у Верховній раді переглянули проект адміністративного поділу Чернівецької області.

Раніше жителі Хотинського району протягом понад двох тижнів перекривали дорогу в Атаках з цією ж вимогою.

Центром Дністровського району обрали Кельменці, бо вони розташовані рівновіддалено від всіх населених пунктів майбутнього району. Про це у коментарі Суспільному сказав голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Що відомо

  • Чернівецька облдержадміністрація пропонувала утворити чотири райони в Чернівецькій області. В Мінрегіоні спочатку відкинули цю пропозицію та запропонували поділ на три райони. Втім пізніше вирішили розглянути можливість створити на Буковині окремий гірський район з центром у Вижниці.
  • Одразу два звернення направили з Буковини до Кабміну через новий адміністративний поділ. Глибоцька та Волоківська громади звернулись, бо хочуть увійти до складу Чернівецького, а не Сторожинецького району. А жителі Путильщини та Вижниччини — об’єднатися в окремий гірський район.
  • 12 червня Кабмін затвердив адміністративний план Чернівецької області. Згідно з ним, в області пропонували утворити три райони — Сторожинецький, Хотинський та Чернівецький.
  • 1 липня профільний комітет Верховної Ради затвердив проект адміністративного поділу Чернівецької області, втім з правками. Відтак пропонують утворити Чернівецький, Вижницький та Дністровський райони.
  • Жителі Хотина почали перекривати дорогу в Атаках через те, що центром Дністровського району визначили Кельменці. В перший день акції утворилась черга з машин довжиною в понад три кілометри, через що далекобійники намагалися прорватись крізь мітингувальників. Після цього у поліції відкрили два кримінальні провадження.
  • 14 липня у Верховній Раді мали голосувати за постанову щодо ліквідації та утворення районів, втім розгляд питання перенесли на 17 липня. На підкомітеті продовжили доопрацьовували проект. Поправку нардепа Романа Лозинського щодо зміни центру нового району з Кельменців на Хотин не підтримали.
На початок