Інтерактивна виставка про методи російської пропаганди діє у Хмельницькому

Інтерактивна виставка про методи російської пропаганди діє у Хмельницькому

Інтерактивна виставка про методи російської пропаганди діє у Хмельницькому
. Суспільне Хмельницький

У Хмельницькому експонується виставка постерів з новітніми технологіями, котрі допомагають протидіяти російській пропаганді. При наведенні на плакат смартфону мобільний додаток активує картинки, розповіла Суспільному учениця гімназії і водночас гід виставки Аріна Горецька. Усі 30 постерів створені штучним інтелектом.

Як працює інтерактивна виставка та хто її відвідує, Суспільне дізнавалося.

Учениця гімназії Аріна Горецька каже: інтерактивну виставку постерів на протидію російській пропаганді відкрили у Хмельницькій гімназії №1. Екскурсоводами на цій виставці є самі учні, говорить Аріна: "На цій виставці представлені 30 робіт, створених штучним інтелектом. Ми розповідаємо молодшим класам про те, як бути медіаграмотними, як розрізняти, де інформація фейкова, а де справжня".

Це перша подібна виставка в області, розповідає учениця Хмельницької гімназії №1 Валерія Алексєєва: "Гімназія бере тут участь, оскільки питання медіаграмотності є дуже важливим в умовах війни. Зараз на просторах Інтернету поширюється дуже багато фейків та міфів про Україну і про мову, тому нині дуже важливо мати навички, як протидіяти цим фейкам".

Інтерактивна виставка Хм
Екскурсоводи на інтерактивній виставці плакатів - учні гімназії. Суспільне Хмельницький

Інтерактивна виставка діє за допомогою спеціального додатку, говорить Валерія: "Він називається edAR, ним можна легко подивитися анімацію та потрапити у віртуальну реальність до цих зображень. Коли наводиш сканер телефону на зображення, воно оживає. Коли ми заходимо на картину, там є великий об’єм інформації, яку ми можемо прочитати, дізнатися багато нового і зрозуміти, як працює ця пропаганда".

Відвідувач виставки Олександр Комарницький ділиться враженнями: "Це цікава виставка, яка показує дію пропаганди, в якій застосовані новітні технології, що допомагають оживити картинку та побачити набагато більше, ніж просто намальовано".

Учениця гімназії Софія Бабій каже, що кожен з екскурсоводів обирає кілька постерів, про котрі розповідає детальніше: "Ця робота відображає пропаганду у російських школах. В них додали такий урок, як розмова про важливе, де вони найчастіше обговорюють саме Україну, напад на неї. Вони цитують фрази Путіна, що напад - це відновлення їхньої історії, культури. Вони дітям показують неправильне зображення про справжнє життя".

Інтерактивна виставка Хм
Коли наводиш сканер телефону на зображення, воно оживає. Суспільне Хмельницький

За словами заступниці директора з навчально-виховної роботи Хмельницької гімназії №1 Ірини Князюк, виставка має назву "Причини війни, або як працює російська пропаганда".

"Нині дуже багато таких пропагандистських відео, які спрацьовують, на жаль, і в Україні. Нещодавні обстріли міста Хмельницького це показали. І для того, аби бути медіаграмотним, ми й замовили цю виставку. До цієї виставки в Україні долучилися 5 тисяч шкіл", - каже Ірина Князюк.

Та додає: цю виставку відвідуватимуть школярі інших навчальних закладів області і діятиме вона до 30 травня.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок