"Емоції просто шалені". 15-річна українка Емілі Конрад стала чемпіонкою Європи U23 у фехтуванні

"Емоції просто шалені". 15-річна українка Емілі Конрад стала чемпіонкою Європи U23 у фехтуванні

"Емоції просто шалені". 15-річна українка Емілі Конрад стала чемпіонкою Європи U23 у фехтуванні
. Емілі Конрад. Фото: #BizziTeam / EFC

Другу медаль збірної на турнірі здобуто в жіночій шпазі.

15-річна українська шпажистка Емілі Конрад виграла "золото" чемпіонату Європи з фехтування U23.

Перший день турніру в Будапешті збірна України завершила з одним "золотом". Континентальну першість серед рапіристок виграла Ольга Сопіт.

Натомість на другий день жіночі змагання продовжилися у шпазі, де участь взяли чотири українки: окрім Конрад, у "пулах" стартували Анна Максименко, Людмила Гайдай і Олександра Лазаренко.

До плей-оф від України дісталися Конрад і Максименко, що здобули по три перемоги в межах своїх "пулів", отримавши 32-й та 45-й номери посіву відповідно.

Шлях Конрад у плей-оф

У той час як Анна Максименко закінчила виступи в 1/32 фіналу (поразка від угорки Едіни Кардош — 7:15), Конрад вже у другому колі зустрічалася з лідеркою посіву, іншою господаркою змагань Язмін Тот. Та переконливо перемогла — 15:7.

До чотирьох зустрічей у заключній частині турнірної сітки Конрад підходила вже з першим номером посіву. Й на шляху до фіналу здолала польку Барбару Брих (14:13), француженку Осіан Франсійон (15:11) і чинну віцечемпіонку світу серед юніорів Аліцію Клашік (11:10).

У фіналі суперницею Конрад стала 22-річна італійка Сара Марія Ковальчик, 155-й номер світового дорослого заліку FIE. Підсумковий рахунок зустрічі — 15:12 на користь українки!

Фехтування
Емілі Конрад — чемпіонка Європи U23. #BizziTeam / European Fencing Confederation

Титул чемпіонки Європи U23 Конрад додала до "золота" кадетського Євро, в лютому вигравши змагання у віковій категорії U17.

Відтак Україна другий рік поспіль здобуває медаль Євро U23 у жіночому турнірі зі шпаги. У 2022 році "бронзу" виборола Анастасія Самко. Ще раніше — у 2009-му — третє місце посідала Яна Шемякіна.

Мати Емілі й тренерка збірної України, чемпіонка світу та Європи Наталія Конрад, за підсумками турніру поділилася з національною федерацією своїми враженнями від "золота" доньки.

  • Про фінальний бій із Сарою Марією Ковальчик:

"У нас було розуміння, що потрібно робити. Почався поєдинок доволі непогано, [Емілі] виконала установку, яку ми з нею обговорили. Це знову ж таки додало впевненості. І далі вона вже старалася працювати в тому ж ключі".

"Щоправда, якщо вона зазвичай досить емоційно поводиться під час бою, тут відчувалося, що їй було важко під кінець дня, вона була стриманішою, ніж завжди, напевно, щоб більше зосередитися на своїх діях і щоб вистачило сил на укол".
  • Про емоції після перемоги:

"Просто шалені – словами не передати. [...] Звичайно, я розумію, що відбулося, але психологічно і фізично я, швидше за все, відчую це тільки на наступний день. Але потім настане післязавтра, будуть нові змагання, і треба буде починати все заново".

"Хоча у пам’яті все одно залишаться ці неймовірні відчуття. Дуже приємно, коли вони є — це допомагає працювати далі й дає мотивацію. Дуже важливо було завершити цей важкий та напружений сезон на такому емоційному фоні".

Фехтування
Емілі та Наталія Конрад. #BizziTeam / European Fencing Confederation

Євро U23 з фехтування: що відомо

  • На другий день змагань також визначилися призери чоловічого турніру в рапірі. Найкращий результат серед українців показав 19-річний Євген Лазаренко, що дістався 1/8 фіналу.
  • У четвер, 25 травня, на Євро розіграють медалі чоловічих змагань у шпазі та жіночих — у шаблі.
На початок