Автомобіль "швидкої" з необхідним обладнанням передали з Данії до лікарні в Талалаївці, що на Чернігівщині

Автомобіль "швидкої" з необхідним обладнанням передали з Данії до лікарні в Талалаївці, що на Чернігівщині

Автомобіль "швидкої" з необхідним обладнанням передали з Данії до лікарні в Талалаївці, що на Чернігівщині
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Автомобіль швидкої допомоги з необхідним медичним обладнанням відправили для потреб Талалаївської центральній лікарні волонтери українсько-данської спілки "Збережи Україну". Він слугуватиме для транспортування важких хворих до Прилуцької центральної міської лікарні, яка знаходиться за 70 кілометрів.

"Це автомобіль Mercedes-Benz Sprinter 315. Він із заводу вийшов як санітарний автомобіль, не переобладнаний. Він "з нуля" є санітарним транспортом", — говорить директор Талалаївської центральної лікарні Віктор Рябоволенко.

Директор Талалаївської лікарні Віктор Рябоволенко про швидку від Данії
Директор Талалаївської центральної лікарні Віктор Рябоволенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Автомобіль вживаний, пройшов технічне обслуговування, розповів директор лікарні. Медичним обладнанням його треба укомплектувати. Більша частина техніки вже надійшла. Привозять все із Данії.

"Сучасні європейські носилки. Все обладнання, яке необхідне для транспортування хворих: дихальна апаратура, пневмошини, апаратура для кисневої підтримки хворих. Сумка для медичного персоналу".
Обладнання швидкої з Данії
Обладнання "швидкої" з Данії. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вартість проєкту — близько дев'яти тисяч євро. Зі слів Віктора Сидорчука – члена Ради "Збережи Україну", більшу частину суми зібрали жителі міста Spjald (Сп’ялд), що в Данії. Таких медичних автомобілів в Україну вони передали до двох десятків, спецавтомобілів різного профілю – до двох сотень.

"Ми купили дві швидкі. Ми купили їх за 15 тисяч євро. Ця була дорожче, вона була із ношами вісім тисяч євро, а інша поїхала на лікарню в Слов’янськ. Вони отримали минулого тижня", — розповів член Ради "Збережи Україну" Віктор Сидорчук.
Член Ради "Збережи Україну" Віктор Сидорчук про швидку яку Данія передала Україні
Член Ради "Збережи Україну" Віктор Сидорчук. ФОТО: Суспільне Чернігів

Лікарня у Талалаївці обслуговує понад 11 тисяч жителів власної громади. Днями тут перепрофілювали реанімаційне відділення в палату інтенсивної терапії. Цією "швидкою" будуть перевозити тяжких хворих до кластерної лікарні у Прилуки, яка розташована за 70 кілометрів.

"Наш обов’язок — доставити хворого в комфортних умовах із відповідним рівнем медичної допомоги у Прилуцьку центральну міську лікарню. У нас таких можливостей фізично і технічно не було. В залежності від профілю хворого із якою патологією, ми комплектуємо медиком, і він, як вимагає законодавство, буде супроводжувати людину при транспортуванні", – каже Віктор Рябоволенко.

Швидка з Данії біля лікарні в Талалаївці
Автомобіль "швидкої" з необхідним обладнанням біля лікарні в Талалаївці. ФОТО: Суспільне Чернігів

Місяцем раніше волонтери "Збережи Україну" відправили до Талалаївської лікарні вантажний автомобіль із медичними меблями, текстилем, побутовою технікою, ліками, генераторами. До кінця місяця чекають на легковик та апарат УЗІ.

"Допомагати невеличким районним лікарням — це основне завдання, яке прописане в нашому статуті. Тому що великі обласні лікарні часто отримують допомогу через великі фонди, а до району воно, на жаль, не доходить. І це вже не перший раз ми з цим стикаємось. І от саме районні вони дуже вдячні, коли отримують", — говорить Віктор Сидорчук.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок