"В укриття спускаються із задоволенням": в седнівському ліцеї на Чернігівщині зробили укриття подвійного призначення

"В укриття спускаються із задоволенням": в седнівському ліцеї на Чернігівщині зробили укриття подвійного призначення

"В укриття спускаються із задоволенням": в седнівському ліцеї на Чернігівщині зробили укриття подвійного призначення
. ФОТО: Суспільне Чернігів

У седнівському ліцеї на Чернігівщині залишки минулорічної освітньої субвенції – 700 тисяч гривень витратили на облаштування укриття подвійного призначення. Зокрема, донори з Франції допомогли зробити в ліцеї косметичний ремонт та встановили проєктор і меблі. За словами директорки ліцею Тетяни Ясочко, завдяки цьому заклад з 1 вересня минулого року майже увесь час навчався очно.

Ліцей в Седневі на Чернігівщині
Седнівський ліцей на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Тетяна Ясочко каже, що коли 24 лютого минулого року росіяни окупували Седнів, частина місцевих жителів ховалися саме в ліцеї. Тоді росіяни у дворі розташували свою військову техніку.

"Пошкодження для школи були не дуже суттєві. Вони (росіяни, — ред.) користувалися санвузлом, набирали воду. Ну, і робили селфі. Наші педагоги, які живуть через дорогу в домах, вони просто знімали їх, а ті на БТРах робили собі селфі на фоні нашої школи. І казали, що такого не може бути, ми таких шкіл ще не бачили".
Директорка ліцею в Седневі Тетяна Ясочко
Директорка ліцею — Тетяна Ясочко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Російська техніка в Седневі
Російська техніка в Седневі в 2022 році. ФОТО: Суспільне Чернігів

Першого вересня 2022 року школярі вийшли на навчання, для цього, згідно з розпорядженням ОВА, в школі обов’язково мали облаштувати укриття.

"Для того, щоб працівники ДСНС прийняли і дозволили експлуатувати це укриття, потрібно було витримати деякі критерії: це вентиляція, Wi-Fi, радіорубка, яка сповіщає про початок і закінчення повітряної тривоги, це два виходи, генератори на випадок вимкнення світла, санвузол", — каже директорка ліцею.

Укриття в ліцеї в Седневі
Укриття в седнівському ліцеї. ФОТО: Суспільне Чернігів

Укриття в ліцеї в Седневі
Укриття в седнівському ліцеї. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Тетяни Ясочко, бетонну стяжку підлоги та виготовлення необхідної документації робили власним коштом – за рахунок залишку освітньої субвенції — це 700 тисяч гривень. Благодійний фонд "Голос дітей" допоміг з косметичним ремонтом та технічними засобами: проєктором, ноутбуком та частково меблями.

"Тому, що коли діти тут проводять більше ніж пів години, більше ніж годину, дві години, то треба проводити цей час з користю, і вони можуть або дивитися щось корисне на моніторі, або більш-менш весело проводити час", — каже голова благодійного фонду "Голоси дітей" Олена Розвадовська.
Голова благодійного фонду "Голоси дітей" Олена Розвадовська.
Голова благодійного фонду "Голоси дітей" — Олена Розвадовська. ФОТО: Суспільне Чернігів

Цей навчальний заклад збудували у 2012 році. Він — єдиний у громаді, говорить директорка. Наразі в школі навчаються 225 учнів, ще 27 вихованців — у дитсадку, що працює в стінах закладу. Всього в укритті може перебувати 280 людей. Сюди везуть дітей із семи населених пунктів, каже директорка. До навчального закладу планують перевестися і діти зі Смичина Городнянської громади.

"Укриття в нас вийшло дуже гарне, дуже класне і позитивне. Як би це не звучало, але діти з задоволенням в нього спускаються, бо в них там цілий свій світ".

Дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок