На 4 велосмуги у Полтаві витратять мільйон гривень

На 4 велосмуги у Полтаві витратять мільйон гривень

На 4 велосмуги у Полтаві витратять мільйон гривень
. Суспільне Полтава

Майже 80 кілометрів смуг для руху велосипедистів за 5 років мають облаштувати у Полтаві. Це – згідно з новою програмою розвитку велоінфраструктури. 4 смуги планують розмітити до серпня. На це витратять приблизно мільйон, каже секретар міської ради Олександр Шамота.

Із дитинства на велосипеді, а нині – на самокаті їздить полтавець Євген Асауленко. Говорить: обласний центр для руху таким транспортом не пристосований.

"Велосипедної інфраструктури у Полтаві практично немає. Це одна велосипедна смуга на вулиці Яківчанській, яка виконана якісно і дає можливість зручно велосипедистам пересуватися", − розповідає співрозробник програми велоінфраструктури Полтави Євген Асауленко.

Велосмуга, яку облаштували біля Дендропарку у Полтаві
Велосмуга, яку облаштували біля Дендропарку у Полтаві. Суспільне Полтава

Одна велосмуга – на відрізку дороги від дендропарку і майже до перехрестя із вулицею Спартака. Її створили з десяток років тому. Нині – мають продовжити майже на 3 кілометри. Зроблять це, бо тут рухається багато велосипедистів, каже Євген Асауленко.

"Користуюся цією вулицею дуже часто. Вона популярна серед велосипедистів. Нею їздять як більш активні велосипедисти, які їдуть на прогулянку в район музею, на Дальні Яківці, спускаються на Патлаївку, так само їздять і дачники – дідусі, бабусі", − каже Євген Асауленко.

Таких велосмуг у Полтаві дві. А цього літа мають облаштувати ще чотири. Це ухвалили минулого тижня на сесії міської ради. Депутати затвердили програму розвитку велоінфраструктури Полтави на 5 років. Згідно з нею протяжність велосмуг у місті за цей час збільшать від 1 200 метрів до 77 кілометрів.

Графіка: програма розвитку велоінфраструктури у Полтаві
Графіка: програма розвитку велоінфраструктури у Полтаві. Суспільне Полтава

Графіка: програма розвитку велоінфраструктури у Полтаві
Графіка: програма розвитку велоінфраструктури у Полтаві. Суспільне Полтава

"Велосипед на дорозі має менш помітний силует, ніж автомобіль. Тому облаштування міста додатковими велодоріжками, звісно, позитив. За визначенням правил дорожнього руху, велодоріжка – це частина дороги або відокремлена доріжка, яка призначена для руху велосипедистів і лише велосипедистів. Тобто пішоходам рухатися нею буде заборонено", − повідомив речник патрульної поліції Полтавщини Руслан Возниця.

Крім Яківчанської, велосмуги облаштують на вулицях Героїв АТО, Героїв Сталінграда та 23 вересня. Загалом – близько 5 кілометрів. На це із бюджету Полтави цьогоріч мають витратити близько мільйона гривень.

"Частина – це гроші, які були витрачені управлінням житлово-комунального господарства на замовлення і виготовлення проєктів організації дорожнього руху. Бо без цих проєктів поліція не погодить нам розміщення велодоріжок, а відповідно ми не можемо їх наносити. Частина грошей – це гроші, що будуть витрачені на обслуговування доріг і вулиць при нанесенні доріжок", − каже секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота.

Велосмуги мають позначити спеціальними знаками та розміткою.

Спеціальний знак, яким позначать велодоріжки
Спеціальний знак, яким позначать велодоріжки. Суспільне Полтава

"Це буде суцільна біла смуга, біла лінія дорожньої розмітки. Окрім того,з певною періодичністю на цій велодоріжці буде нанесено знак, що це саме велосипедна доріжка для того, щоб водії орієнтувалися", − каже речник патрульної поліції Полтавщини Руслан Возниця.

"Були обрані вулиці, де не потрібно було будувати, а де було достатньо змінити схему руху і нанести розмітку. І це би відповідало вимогам безпеки руху велосипедистів. Я сподіваюся, що до кінця липня чи на початку серпня ми вже будемо мати нанесену розмітку", − каже секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота.

Нагадаємо, за новою програмою розвитку велоінфраструктури до 2024 року у Полтаві мають встановити паркувальні стійки для велосипедів, облаштувати станції для велоремонту, а також – створити систему веломаршрутів у паркових зонах.

На початок