Бабезіоз тварин: причини, симптоми та лікування

Бабезіоз тварин: причини, симптоми та лікування

Бабезіоз тварин: причини, симптоми та лікування
. ФОТО: GettyImages (ілюстративне)

Домашні та свійські тварини можуть заразитися бабезіозом, якщо їх вкусить кліщ. У сезон, що припадає на теплу пору року, у ветеринарних клініках Чернігова щодня виявляють від двох до п’яти випадків захворювання на бабезіоз. Які симптоми має інфікована тварина, чим саме небезпечна ця хвороба та як її лікувати – в коментарі Суспільному розповів заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини, лікар ветеринарної медицини Сергій Чаплієв.

Що таке бабезіоз

Бабезіоз тварин є серйозним інфекційним захворюванням, яке може спостерігатись у різних видів тварин: у собак, котів, коней та худоби. Це захворювання викликається паразитом Babesia, який передається через укуси кліщів.

Однією з основних причин зараження бабезіозом є контакт з кліщами, які є носіями паразита. Кліщі зазвичай активні влітку, коли температура повітря підвищується. Інфіковані кліщі передають паразита в організм тварини під час укусу.

Симптоми

Основні симптоми:

  • висока температура,
  • загальна слабкість,
  • втома,
  • втрата апетиту,
  • сеча червоного відтінку,
  • сонливість.

Іноді тварина може мати бліді слизові оболонки і жовтяницю, що свідчить про ураження червоних кров'яних клітин.

Як протікає хвороба

Найчастіше від бабезіозу страждають великі тварини: такі як корови, вівці, кози, але це захворювання трапляється і у собак та котів також.

Пік захворювань – це травень, серпень та вересень. У цей період до лікарень Чернігова щодня звертаються пацієнти, в яких підтверджується бабезіоз. У середньому таких випадків від двох до п’яти щодня.

Протікання хвороби залежить від виду тварини та індивідуальних особливостей організму. У важких випадках бабезіоз може призвести до ураження внутрішніх органів, зокрема нирок та печінки, і стати причиною смерті.

Паразит бабезіозу проникає в червоні кров'яні клітини тварини – еритроцити, які переносять кисень до органів. У цих клітинах паразит живе та розмножується. Він викликає деструкцію червоних кров'яних клітин, що призводить до анемії та порушення кровообігу. Паразит також може пошкоджувати органи, в тому числі нирки та печінку.

Ускладнення:

  • важка анемія,
  • ниркова недостатність,
  • ураження печінки,
  • порушення функцій імунної системи
  • порушення репродуктивної функції.

Лікування

Ветеринари призначають антипаразитарні препарати, які знищують Babesia. Для кращого ефекту може бути необхідно провести курс лікування та підтримувальну терапію. Важливо, щоб лікування було здійснене під наглядом ветеринарного лікаря, оскільки неправильне застосування препаратів може призвести до погіршення стану тварини.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок