"Боремось за їхнє визволення": у Рівному байкери провели акцію до річниці полону оборонців Азовсталі

"Боремось за їхнє визволення": у Рівному байкери провели акцію до річниці полону оборонців Азовсталі

"Боремось за їхнє визволення": у Рівному байкери провели акцію до річниці полону оборонців Азовсталі
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному 20 травня на Театральній площі відбулась акція до річниці виходу військових з Азовсталі. Її організували представники громадської організації "Вояцький визвіл" за підтримки мотоспільнот Рівного, Львову, Звягеля, Житомира, Києва, до яких звернулись батьки одного з полонених.

Мирна акція відбулась у рамках мотопробігу єдності полонених маріупольського гарнізону, який триватиме два дні. Байкери 20 травня об 11:00 розпочали рух колони зі Львова, а о 14:30 опинилися у Рівному. 21 травня мотоциклісти поїдуть до Києва через Звягель та Житомир.

У Рівному байкери провели акцію до річниці полону оборонців Азовсталі
Фото: Суспільне Рівне

За словами організаторки мотопробігу, матері одного з полонених Надії Шевченко, її син — Олександр Загрядка — боронив Маріуполь 86 днів. За наказом 18 травня 2022 року вийшов з Азовсталі й з побратимами досі знаходиться у російському полоні.

"Сину виповнився 21 рік у полоні. Він нацгвардієць. Таких строковиків, як мій син, у полоні перебуває дуже багато. Декілька сотень людей звільнилися, а тисячі — ще залишаються у полоні. Тому ми боремось за них, молимось за їхнє визволення", — зауважила жінка.

У Рівному байкери провели акцію до річниці полону оборонців Азовсталі
Організаторка мотопробігу єдності, мати військовополоненого Надія Шевченко. Фото: Суспільне Рівне

Надія Шевченко пояснила, чому з чоловіком організувала мотопробіг єдності:

"Ми з чоловіком — байкери. Це наш стан душі. Ми об'єднали наше мотобраття, нашу мотоспільноту — Львів, Рівне, Житомир, Звягель, Київ — для того, щоб вони допомогли нам висвітлити цей біль, це горе, яке переслідує нас понад рік".

У Рівному байкери провели акцію до річниці полону оборонців Азовсталі
Учасники мирної акції на Театральній площі у Рівному. Праворуч — сестра військовополоненого Світлана. Фото: Суспільне Рівне

До мирної акції на Театральній площі долучилась також Світлана з Рівненщини. Її брат — азовець — також знаходиться у російському полоні.

"Ми усі сьогодні зібрались тут, аби підтримати наших захисників, які вже рік знаходяться у полоні. Ми їх дуже чекаємо, кожного дня живемо надією на скоріший обмін. Наші хлопці виконали наказ, а не просто здалися. Їм давали гарантії безпеки, обіцянки, що за три місяці вони повернуться додому. Але вже минув рік. Нічого не відбувається, а обміни — рідко. Азовців не хочуть обмінювати", — зазначила вона.

Евакуація з Азовсталі

"Можливо, саме тому війна — це мистецтво, а не наука. Коли ти виконав поставлену задачу та зберіг максимальну кількість особового складу", — це слова зі звернення командира "Азову" Дениса Прокопенка від 16 травня 2022-го. Тоді з Азовсталі почалася евакуація українських військових. 20 травня росіяни вивезли з Маріуполя останніх з них.

Більшість захисників окупанти утримували в тимчасово окупованих Оленівці та Новоазовську. Згодом перевели у російські колонії. На початку червня 2022-го Володимир Зеленський повідомляв, що в російському полоні перебувають близько 2500 оборонців Азовсталі. За рік обміняли 328 з них, у полоні лишилися близько 2000 оборонців — ці дані Суспільному надали в Асоціації родин захисників Азовсталі.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок