Планували заздалегідь: усе, що відомо про вбивство подружжя киян з дитиною на Чернігівщині

Планували заздалегідь: усе, що відомо про вбивство подружжя киян з дитиною на Чернігівщині

Планували заздалегідь: усе, що відомо про вбивство подружжя киян з дитиною на Чернігівщині
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вбивство родини Черевань організатор планував заздалегідь, а на вкрадені гроші на наступний же день купив нове авто. Головне управління Нацполіції Чернігівщини оприлюднило нові деталі справи про розстріл родини з Києва: 30-річного Миколи Череваня, його дружини — 28-річної Вікторії та їх чотирирічного сина Богдана. Вбивство сталося 14 травня неподалік міста Мена на Чернігівщині. Машину сім’ї Черевань розстріляли, від цього загинули усі троє. Протягом наступної доби поліція розшукала та затримала трьох підозрюваних: двох чоловіків та жінку. 17 травня Корюківський районний суд заарештував усіх на два місяці. За особливо тяжкий злочин їм загрожує до 15 років позбавлення волі або ж довічне ув’язнення.

Що відомо про підозрюваних, хто планував вбивство та розстрілював автівку із родиною, яким був врешті мотив: гроші чи помста? А також, що знайшли у підозрюваних під час обшуків? Кореспондентка Суспільного Анастасія Лоза зібрала всі деталі цієї справи в одному матеріалі.

Ким були загиблі?

Родина Черевань мешкала в столиці. Голова сімейства Микола Черевань професійно займався купівлею та продажем автівок. В неділю, 14 травня, Микола мав оглядати чергову машину поблизу Мени у Чернігівській області. Разом із собою він взяв дружину Вікторію та чотирирічного сина Богдана. Вікторія родом з Чернігівської області, після огляду авто родина планувала навідати родичів. З собою, за даними поліції, мали кілька тисяч доларів для купівлі авто.

Подруга загиблої родини киян Марія Закалюжна з чоловіком
Подруга загиблої родини киян Марія Закалюжна з чоловіком. ФОТО: Суспільне Чернігів

Востаннє на зв'язок родина виходила о 14:33. Того ж дня, коли не змогла знайти подругу, Марія Закалюжна звернулася до поліції, а також розповсюдила оголошення про зникнення родини в соцмережах. Ввечері того ж дня у лісосмузі неподалік села Садове знайшли спалену машину родини. За 500 метрів від неї правоохоронці виявили яму з тілами загиблих, прикиданими землею та гіллям.

Могила, в якій знайшли тіла вбитої родини киян біля Мени
Могила, в якій знайшли тіла вбитої родини киян біля Мени. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як планували вбивство?

За даними поліції Чернігівської області, яка проводить слідство, вбивство було ретельно спланованим. Організатор запропонував Миколі Череваню купити авто, якого насправді не існувало. Чоловіки кілька разів спілкувалися телефоном.

Організатор вбивства, йдеться у повідомленні поліції, виїздив оглянути територію, де планував розстріляти покупців: заздалегідь обрав місця, де закопуватиме тіла та куди відтягне їхню автівку для спалення.

Згорівша автівка вбитої родини киян на Чернігівщині
Згорівша автівка вбитої родини киян на Чернігівщині. ФОТО: Поліція Чернігівської області

На те, що злочин готували, за словами прокурора Корюківської окружної прокуратури Артема Олєйнікова, вказує і той факт, що підозрювані мали змінні номерні знаки ("військові", чорного кольору) для автомобіля, яким користувалися. Вони намагалися приховати докази: телефони вбитих розбили та заховали в різних місцях, окремо сховали рештки обгорілої одежі вбитих та глушник від автомата Калашнікова, з якого розстрілювали родину.

Ким є підозрювані?

Організатором вбивства поліція називає 22-річного уродженця Сосницької громади, який останні кілька років проживав у Житомирі. З підозри, зачитаної в суді прокурором, він має вагітну дружину та є військовослужбовцем Збройних сил України. Сам підозрюваний у суді заявив, що служить у "спецпідрозділі розвідки".

За даними з судового реєстру, у 2017 році він вже притягувався до адміністративної відповідальності за хуліганство. Тоді йому було 16 років. В ухвалі Сосницького суду йдеться, що у Чорнотицькій школі він намагався натягнути на голову презерватив та запхав його до рота іншому учневі. Він визнав свою провину та розкаявся, суд звільнив його від відповідальності та обмежився усним попередженням "через малозначність вчиненого правопорушення".

Собі в спільники чоловік обрав 27-річного уродженця Корюківської громади. Зі слів прокурора, про нього відомо, що він розлучений та має сина.

Автомобіль Audi Q-7 батька 20-річної підозрюваної у вбивстві родини киян на Чернігівщині
Автомобіль Audi Q-7 батька 20-річної підозрюваної у вбивстві родини киян на Чернігівщині. ФОТО: Поліція Чернігівської області

Третя підозрювана – 20-річна жителька Сосниці. За словами її адвоката, дівчина неодружена та не має дітей, має третю групу інвалідності й проживає разом із батьками. Саме автівку її батька марки Audi Q-7 (2007 року випуску) підозрювані використовували у день вбивства. Дівчина активна у соціальних мережах, вранці у день вбивства, 14 травня, вона викладала відео, на якому букетом квітів вітала маму із Днем матері.

Як відбувалося вбивство?

Вдень 14 травня, за даними слідства, 20-річна підозрювана на автівці свого батька поїхала забрати організатора вбивства у селі Чорнотичі. Він поклав у багажник автомат у чохлі, лопату та номерні знаки чорного кольору. Разом вони попрямували до села Рудня, де забрали третього спільника та замінили номери на Audi Q-7.

Родину Черевань група зустріла на в’їзді в Мену зі сторони Чернігова близько 14:30 та супроводжувала в бік села Садове. У повідомленні поліції йдеться, що підозрювані бачили в машині, окрім Миколи Череваня, його дружину та 4-річного хлопчика. Вони заманили їх у безлюдне місце – лісосмугу, де організатор, отримавши автомат з рук спільника, розстріляв машину сім’ї Черевань із людьми всередині. Пізніше під час огляду правоохоронці виявлять у машині понад 20 отворів від куль, на місці розстрілу знайдуть 36 стріляних гільз.

Залишки спаленої авітівки вбитої родини киян на Чернігівщині
Залишки спаленої авітівки вбитої родини киян на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Всі члени родини загинули на місці. Згідно з висновками медичної експертизи, чоловік помер від вогнепальних поранень грудної клітки та кінцівок, дружина – через поранення голови, дитина – внаслідок вогнепального поранення шиї. Тіла загиблих сховали поруч у ямі, їх прикидали землею та гілками. Машину – відтягнули в інше місце за пів кілометра та підпалили. Особисті речі родини Черевань та рештки їхнього одягу сховали у різних місцях. А гроші, які родина мала з собою на купівлю автівки – забрали. З місця події група поїхала на Audi Q-7 батька підозрюваної.

Де та як затримували підозрюваних?

За інформацією поліції, правоохоронці менш ніж за добу вирахували причетних до вбивства та їх місця перебування. Організатора затримали ввечері 15 травня у Житомирі, куди він втік одразу після вбивства. В його квартирі, за словами прокурора, знайшли рушницю, набої, пластикове руків'я пістолета та згорток із порошкоподібною речовиною білого кольору. Поліція повідомляла, що при ньому були гранати та вибухівка.

Гранати та вибухівка, знайдені в оселі підозрюваного у вбивстві родини киян на Чернігівщині
Гранати та вибухівка, знайдені в оселі підозрюваного у вбивстві родини киян на Чернігівщині. ФОТО: Поліція Чернігівської області

Того ж дня, 15 травня, на виїзді з Чернігова поліція затримала його 20-річну спільницю. В судовій залі під час обрання запобіжного заходу дівчина говорила, що не бачила вбивства, а щойно почула звуки пострілів – покинула місце події на авто. Однак пізніше повернулася на прохання спільників:

"Я винна в тому, що їм допомогла відтягнути машину. Але цих людей (вбитих, — ред.) я не бачила".
20-річна підозрювана у вбивстві родини киян на Чернігівщині
20-річна підозрювана у вбивстві родини киян на Чернігівщині. ФОТО: Поліція Чернігівської області

Її адвокат просив для неї цілодобовий домашній арешт замість тримання під вартою, посилаючись на її третю групу інвалідності.

Третього фігуранта справи правоохоронці затримали 16 травня у селі Вільшани. В його спортивній сумці поліцейські виявили невідому речовину, згорток фольги із білим порошком та коробок із кристалічною речовиною. Свою провину в суді він визнав. За словами його захисника, чоловік усвідомлює тяжкість скоєного злочину, співпрацює зі слідством та не заперечує проти запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Третій підозрюваний у вбивстві родини киян на Чернігівщині під час обрання запобіжного заходу в суді
Третій підозрюваний у вбивстві родини киян на Чернігівщині під час обрання запобіжного заходу в суді. ФОТО: Суспільне Чернігів

Який мотив?

За версією слідства, основний мотив вбивства – заволодіння грошима родини Черевань. Організатор же вбивства у залі засідань, хоч і визнав свою провину, однак спростував корисливий мотив. За його словами, він намагався покарати голову родини за його професійну діяльність. Мовляв, Микола Черевань нібито возив автівки для військових, в тому числі з-за кордону, і "оббирав військовослужбовців"; збирав гроші на машини, яких врешті ніхто не отримував:

"Я служу вже не перший рік, як показує практика, таких людей краще прибрати, ніж судити, чи ще щось", — сказав він.

Однак за даними ГУНП в області, вже наступного дня після вбивства за відібрані у вбитих гроші організатор придбав собі машину, ще по 25 тисяч гривень заплатив спільникам за "допомогу".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок