"Обман та булінг". Відому тренерку WNBA усунули через звинувачення в дискримінації вагітної баскетболістки: що сталося

"Обман та булінг". Відому тренерку WNBA усунули через звинувачення в дискримінації вагітної баскетболістки: що сталося

"Обман та булінг". Відому тренерку WNBA усунули через звинувачення в дискримінації вагітної баскетболістки: що сталося
. Діріка Гембі. Фото: AP Photos

Бекі Геммон пропустить два матчі після гучної заяви колишньої підопічної у січні.

Баскетбольна ліга WNBA, провідний дивізіон для американських жіночих клубів, відсторонив найзірковішу тренерку чемпіонату Бекі Геммон ("Лас-Вегас Ейсес") через порушення норм поведінки на робочому місці.

Геммон відсторонили терміном на два матчі внаслідок січневої заяви баскетболістки Діріки Гембі, яку "Ейсес" на початку року обміняли до "Лос-Анджелес Спаркс". Американка звинуватила організацію в дискримінації через її вагітність, якою пояснила рішення врешті відправити її до Лос-Анджелеса в рамках обміну.

Що сталося

29-річна Гембі, що в січні очікувала на народження другої дитини, заявила, що поведінка в організації стосовно неї була "непрофесійною, неетичною і травматичною".

Із заяви Діріки, яку та зробила в соціальних мережах, випливає, що "Ейсес" обміняли її до Лос-Анджелеса саме через вагітність. Гравчиня також звинуватила членів своєї колишньої франшизи у дискримінаційних коментарях.

"Обміни — це частина бізнесу. Але обман, буллінг, маніпуляції та дискримінації — ні", — розпочала Гембі.

"Аби схилити до продовження контракту, мені пропонували речі, яких не дотрималися. Мене звинуватили в тому, що я продовжувала контракт вже вагітною. Це не так. Мені казали, що я — «знак питання», що йшлося, ніби я казала, що «знову завагітнію», існували побоювання щодо моєї віддачі у команді. Мені казали, що я «не дотрималася своєї сторони угоди» (адже «ніхто не очікував, що я знову завагітнію впродовж двох років»)".

"Чи очікувала команда, що я пообіцяю не вагітнити в обмін на продовження контракту? Мене питали, чи я планувала власну вагітність. Коли я відповіла «ні», мені сказали, що я «не вживала заходів, аби не завагітніти». Мене обміняли тому, що я «не була б готовою, а нам потрібні гравчині»".

Баскетбол
Діріка Гембі звинуватила клуб у "непрофесійному" та "неетичному" ставленні. AP Photos

"Я збиралася грати цього сезону, висловлювала своє бажання грати. Змушувала себе працювати впродовж усього терміну вагітності, продовжувала займатися самостійно або з клубним персоналом — навіть коли в окремі дні було незручно ходити. Тільки щоб мені сказали, що я «несерйозно ставилася до своїх тренувань»".

"Я віддавала пріоритет цій організації від першого дня, що коли нікого з них тут не було. «Тебе обміняють все одно, для твоєї кар'єри буде краще, якщо ти підеш з команди». Те, як непрофесійно та неетично до мене ставилися, було травматичним досвідом".

Відтоді після скарги від баскетболістки, поданої у січні, ліга розпочала своє розслідування подій, в ході якого мала розмову з понад 30 особами. Також переглянули численні повідомлення, електронну пошту й інші документи, йшлося у заяві ліги.

Якого рішення дійшли в лізі

За підсумками розслідування WNBA встановила випадки порушення клубом "Лас-Вегас Ейсес" правил поведінки на робочому місці.

Відтоді WNBA відсторонила головну тренерку команди Бекі Геммон на два матчі. Її усунення пов'язали з коментарями, які Геммон висловлювала Гембі у зв'язку з вагітністю останньої.

Ліга також встановила, що "Ейсес" пропонували "неприпустимі привілеї для гравчинь" у ході переговорів про продовження контракту Гембі. За це клуб позбавили піку першого раунду на драфті 2025 року — таке покарання було застосовано вперше в історії WNBA.

Реакція на рішення WNBA

Геммон відкинула звинувачення в дискримінаційних коментарях на адресу вагітної Гембі.

"З першого дня я ставилася до Діріки з турботою, коли вона повідомила мені [про вагітність]. І вона це знає. Лише коли я зателефонувала їй після рішення про обмін, все розвалилося".

"Усі дещо розчаровані цією ситуацію. Та, зрештою, нам відомо, ким ми є. І щоночі ми лягаємо спати з цією правдою".

Баскетбол
Бекі Геммон відсторонили на два матчі через неналежні коментарі на адресу підопічної. AP Photos

"Лас-Вегас Ейсес" у своїй заяві також висловили незгоду з рішенням ліги.

"Ми підтримуємо своїх баскетболісток максимальним чином, який дозволений у WNBA. Наші дії завжди збігалися з нашою відповідальністю дотримуватися найвищих професійних стандартів. Факти, які ми надали, відповідали цим стандартам. Добробут наших гравчинь та їхніх родин завжди був та буде основою того, ким ми є".

"Рішення WNBA щодо Бекі Геммон не відповідають тому, що ми знаємо та любимо в ній. Бекі — турботлива людина, що вибудовує близькі особисті стосунки зі своїми баскетболістками".

Водночас у профсоюзі баскетболісток WNBA дали зрозуміти, що покарання Геммон з боку ліги було недостатньо суворим.

"Яким чином з цього рішення [«Ейсес»] або будь-яка інша команда ліги засвоїть урок, що повага на робочому місці є найвищим стандартом, а гідністю грачинь не можна маніпулювати? [...] Останні санкції, запроваджені лігою, та чесний погляд на факти демонструють, що це покарання далеко не є належним", — йдеться у заяві Асоціації баскетболісток WNBA.

"Хоча забрати драфтпік — значне покарання й ніколи не застосовувалося в історії ліги, це карає майбутню [потенційно обрану на драфті-2025] гравчиню, позбавляючи її нагоди конкурувати за місце".

Що відомо

  • Діріка Гамбі — чемпіонка WNBA 2022 року в складі "Ейсес". Дворазова учасниця Матчу всіх зірок ліги.
  • Американка, зрештою, оголосила про народження сина у березні. Та підтвердила, що зіграє у прийдешньому сезоні WNBA.
  • 46-річна Бекі Геммон очолює "Ейсес" з 2022 року. Раніше вона працювала асистенткою в тренерському штабі "Сан-Антоніо Сперс" з чоловічої ліги НБА.
  • У грудні 2020 року Геммон стала першою жінкою, що керувала командою НБА, коли тренера Грегга Поповича було відсторонено в матчі "Сперс" проти "Лос-Анджелес Лейкерс".
  • За час кар'єри баскетболістки Геммон вигравала бронзові медалі Олімпіади-2008 у складі збірної Росії, громадянство якої отримала того ж року.
  • Новий сезон у лізі WNBA розпочнеться 19 травня й триватиме до 10 вересня.
На початок