Від "Чехов-фесту" до "Арт-Хвилі". У Сумах відновлюють театральний фестиваль

Від "Чехов-фесту" до "Арт-Хвилі". У Сумах відновлюють театральний фестиваль

Від "Чехов-фесту" до "Арт-Хвилі". У Сумах відновлюють театральний фестиваль
. Колаж: Андрій Юрченя/Суспільне Суми

У Сумах з 19 травня по 8 червня відбудеться театральний фестиваль "Арт-Хвиля". Це трансформація "Чехов-фесту", що організовували у місті протягом 2013-2021 років. Яким буде оновлений захід, чи зміниться формат та які вистави чекати — розповідають артдиректор фестивалю Володимир Нянькін і співорганізаторка Тетяна Нянькіна.

- Коли вперше був організований фестиваль "Чехов-фест" і кого за період існування фестивалю сумський глядач міг бачити на сцені?

- (Володимир Нянькін) Це було 13 травня 2013 року, вистава "Олівер Твіст". Це вистава і вся подія, яка згодом таким органічним шляхом перейшла до бренду театру "Нянькіни". З 2020 року нам довелося дуже складно переживати всі обставини, які з’явилися на шляху фестивалю. Коронавірус, потім повномасштабне вторгнення. Хотілося, щоб це був десятий фестиваль, а це буде дев'ятий, якщо рахувати із самого початку.

Від "Чехов-фесту" до "Арт-Хвилі". У Сумах стартує новий театральний фестиваль
Володимир Нянькін/Фото: Суспільне Суми

- Тоді у 2013 році думали, що фестиваль буде так довго продовжуватися?

- Коли ти створюєш фестиваль, ти повинен мислити не лише одним фестивалем. Все ж це певне стратегічне мислення на десятиріччя, 20 років, 30 років. Я був впевнений, що у 2023 році ми вийдемо на сцену і скажемо: "Дорогі друзі, ми раді вас вітати на ювілейному фестивалі". Це абсолютно логічно витікає з того, якими чином фестиваль розвивався, як він масштабувався.

- Як було відмовлятися від назви "Чехов-фест"? Бо це впізнаваність фестивалю.

- Ми розуміємо, що війна має не так багато кольорів. Зараз є біле і чорне, є ми і вони. І все, що пов’язано з ними, воно зараз не може існувати у нашому просторі. Антон Чехов — світова фігура, яка, я впевнений, не належить винятково нашому ворогу. У Сумах він провів не так мало часу. Багато подій у його житті сталося саме тут. Тут він написав кілька творів. Але так виходить, що ми не можемо об’єктивно користуватися цим прізвищем, цим брендом. Тому логічно, що ми вирішили змінити назву. І, на щастя, назва знаходилася зовсім поруч. І це "Арт-Хвиля" — назва нашої громадської організації, яка всі ці роки створювала фестиваль "Чехов-фест" і тепер це буде фестиваль "Арт-Хвиля".

- Від містян ви отримали позитивний фідбек?

- (Тетяна Нянькіна) Ми побачили, що місто чекало. А те, що місту це потрібно, у мене сумнівів немає. Бо культура українська має розвиватися. І ми не маємо чекати перемоги, не маємо чекати завтра. От тут і зараз. Вона має розвиватися, відбуватися і ставати сильною та охоплювати все у своє коло.

- Яким театр повинен бути під час війни? Це має бути суто військовий репертуар?

- У мене тут написано "Нестримні духом" (показує принт на футболці — ред.). Я думаю, що театр має бути саме нестримний духом, про що б він не говорив. Адже усі моменти продовжуються, вони нікуди не зникають. Просто багато хто каже з митців: "Не можу зараз писати, співати". А я думаю: ну як? У мене така жага до життя з’явилася, жадібність. Хочеться про все говорити.

- Чи були у 2020 році в період локдауну думки відмовитися від фестивалю?

- (Володимир Нянькін) На тому фестивалі повинні були бути вистави з Болгарії, Польщі. Дуже багато вистав з України, найкращі вистави українські. Це, якщо я не помиляюся, 12 чи 14 вистав. Я, коли дивився на ту афішу, очам не міг повірити, що таке можливо, щоб Суми мали такий фестиваль. Треба просто вірити у ту справу, якою ти займаєшся, особливо, коли займаєшся щиро. Ось цей фестиваль 2023 року — одне з його завдань – дати відчуття того, що нормальне життя продовжується, що ми можемо дивитися вистави, попри те, що відбувається, ми можемо мати свій фестиваль.

- Негативні відгуки про фестиваль, якщо вони були, вас мотивували чи навпаки?

- Це було через квитки, бо люди думали, що через коронавірус ми не повернемо квитки, кошти. Але, не зважаючи, що у 2021 році було страшенно важко, до нас Івано-Франківський театр приїхав з акторкою, яка в потязі вчила свою роль трьохгодинної вистави, бо інша акторка захворіла і не могла грати. Але вони приїхали, зіграли виставу, люди подивилися виставу, на яку чекали рік. Ми тричі змінювали дату і вони тричі були готові приїхати, але це відбулося. І зараз ні вистави немає у театрі Франка, і театр Франка нікуди не їздить з Києва.

Від "Чехов-фесту" до "Арт-Хвилі". У Сумах стартує новий театральний фестиваль
Вистава "Ліс"/Фото: Facebook "Арт-Хвиля"

Люди, які купували квитки на "Ліс" театру Франка, вони побачать чудову виставу "Непередбачувана зупинка", де грає Євген Нищук, колишній міністр культури, це буде 8 червня.

- Яка програма цьогорічного фестивалю? Хто приїде? І хто із місцевих театрів буде?

- Театр Щепкіна, Театр для дітей та юнацтва і театр "Нянькіни" покажуть по своїй виставі. Хедлайнери фестивалю – це вистава-відкриття "Усі найкращі речі". Театр на лівому березі ДніпраКиївський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра — театр у Києві, заснований наприкінці 1970-х років., топ-3 українських театрів. І топова українська акторка – Олеся Жураківська. Це буде такий стендап. Це моновистава, де Олеся покаже весь свій арсенал. А це настільки людина надзвичайного масштабу акторського та особистісного. Це буде 19 травня у приміщенні ТЮГу. Сама ідея вистави – щоб вона була камерною, затишною. Тому, навіть не весь зал буде продаватися, щоб цю шалену енергетику, яку має Жураківська, щоб кожному її було багато. Вистава, яка закриє фестиваль, — "Непередбачувана зупинка". Це любовний детектив. У головній ролі – Євген Нищук. Режисер вистави – Народний артист України Тарас Жирко, великий друг фестивалю. Стосовно безпекових заходів — усе буде в тому ж контексті, у якому зараз працюють сумські театри. Якщо буде повітряна тривога – люди переходять в укриття.

- Коли ви вирішили все ж проводити фестиваль цього року, чи були театри, які відмовилися?

- (Тетяна Нянькіна) Я не буду називати театри, але ми можемо зрозуміти, бо у нас прикордоння. Люди щось про нас знають, щось домислюють і, наприклад, я виїжджала з міста, і коли у тебе 5 днів жодної тривоги, а у Сумах 5 тривог. Звичайно, це інші почуття. І засуджувати когось, що вони поки не хочуть їхати ми можемо.

Від "Чехов-фесту" до "Арт-Хвилі". У Сумах стартує новий театральний фестиваль
Тетяна Нянькіна/Фото: Суспільне Суми

- Стосовно родинного театру "Нянькіни" — що будете презентувати цього року?

- У нас буде вистава "Готель "Бджолина троянда". Ідея з’явилася ще напочатку карантину. Це комедія. У нас вистава про родину, про кохання, що робити, коли ви вже прожили за скількись років. Я вважаю, що це таке дуже живе. Це зараз також наш нерв та історія, яку треба припрацьовувати. На нашому фестивалі "Арт-Хвиля" ми вас усіх чекаємо з посмішками, з відкритим серцем.

Від "Чехов-фесту" до "Арт-Хвилі". У Сумах стартує новий театральний фестиваль
Афіша вистав фестивалю "Арт-Хвиля"/Фото: Facebook "Арт-Хвиля"

24 квітня організатори фестивалю "Арт-Хвиля" анонсували програму заходу. Передбачаються 5 вистав, 2 приїжджі спектаклі від столичних театрів. Вартість квитків — до 650 гривень.

Що відомо

  • У 2020 році "Чехов-фест" мав відбутися з 13 березня до 29 березня, але був перенесений через карантин. Спочатку — на травень, а згодом — на наступний рік. У 2021 році фестиваль стартував 13 березня виставою Сумського Національного академічного театру імені М. Щепкіна "Пер Ґінт". Попередньо у вересні 2020 року організатори повідомляли, що на 13 березня 2021 року запланована вистава "Ліс". "Всі придбані квитки на перенесені вистави дійсні на нові дати, їх повертати не потрібно. На вистави, які анулювали, повернення коштів відбувається у місцях їх придбання", — йшлося тоді у дописі на сторінці фестивалю.
  • У 2022 році фестиваль не відбувся через повномасштабне вторгнення.
  • За час існування "Чехов-фесту" українські театри представили на ньому понад 30 вистав, які подивилися близько 10 тисяч глядачів. Серед учасників: академічний театр імені Леся Курбаса (м. Львів), Київська театральна майстерня "Сузір’я" з Адою Роговцевою, Київський академічний Молодий театр, Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, "Золоті Ворота" (м. Київ).

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок