Гуцули провели відкриту сесію Верховинської райради під ВРУ

Гуцули провели відкриту сесію Верховинської райради під ВРУ

Гуцули провели відкриту сесію Верховинської райради під ВРУ
. фото: Facebook/Mariia Makivnychuk

У Києві біля стін Верховної Ради України почалася відкрита сесія Верховинської районної ради. Горяни приїхали на засідання з трембітами та скрипками, аби відстояти на адміністративній карті держави найвисокогірніший Верховинський район.

Згідно із перспективним планом, територія Верховинського району має увійти до складу Косівського. Загалом, в Івано-Франківській області мають сформувати п'ять районів. Жителі Верховини не згідні із таким рішенням, і щоб привернути увагу влади до розподілу районів області, влаштували під стінами парламенту музичний мітинг.

Гуцули провели відкриту сесії Верховинської райради під ВРУ
Під Верховною Радою України грали гуцульських пісень, фото: Facebook/Mariia Makivnychuk. фото: Facebook/Mariia Makivnychuk

"Ми нічого не маємо проти Косівського району, тому що це є наші друзі, це є наші браття, наші знайомі. Ми завжди з ними дружимо, поважаємо один одного. Але вони повинні нас зрозуміти, і ми повинні так само зрозуміти їх щодо Верховинської районної лікарні... У методологічних рекомендаціях чітко пише, що віддаль має бути до адміністративного центру не більше 60 км і доїзд - не більше однієї години. Якщо ми візьмемо центр Верховина, візьмемо присілок Синиці, чи село Віпче чи Плай, зрозуміло, що ми навіть за дві години не зможемо доїхати до Косова. Тому що треба добратися до центральної дороги, а потім ще до Косова, не кажучи про такі села як Перкалаба, Стовпні, Пробійнівка, Зелене, Шибене", - сказав на відкритому засіданні сесії голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк.

Гуцули провели відкриту сесії Верховинської райради під ВРУ
Голова Верховинської райради Іван Шкіндюк на засіданні відкритої сесії, фото: Facebook/Mariia Makivnychuk. фото: Facebook/Mariia Makivnychuk

Як каже голова Івано-Франківської облдержадміністрації, райони - це субрегіональний рівень. За нього, перш за все, відповідальні Кабмін і Міністерство регіонального розвитку. Івано-Франківська ОДА також давала свої пропозиції з приводу формування районів. Спершу Івано-Франківську область планували поділити на три райони.

"Народні депутати від Прикарпаття включилися у цю роботу, переконали, що у нас є важкодоступна, гірська місцевість і Мінрегіон пішов на те, щоб встановити для нашої області п'ять районів. До прикаладу, Тернопільська область має тільки три райони, а п'ять має Львівська, яка у півтора раза більша за нашу. Звичайно, важкодоступність дає свої пріоритети і для Верховинського району. Але, наголошую, ні про які там утиски мова не йде. Збережено Косівський район, Гуцульщина, до якої входить Верховинська ОТГ, тобто назви, все буде", - сказав Віталій Федорів.

Гуцули провели відкриту сесії Верховинської райради під ВРУ
Гуцули провели відкриту сесії Верховинської райради під ВРУ, фото: Facebook/Mariia Makivnychuk. фото: Facebook/Mariia Makivnychuk

За словами очільника Івано-Франківської ОДА, першорядною у цій ситуації є спроба населення все-таки залишити Верховинський район. Втім, Віталій Федорів вважає, що потрібно "йти у ногу з тими вимогами і з новим підходом до децентралізації, як зараз визначають експерти".

Нагадаємо, третього липня на Співочому полі у селищі Верховина провели відкрите друге пленарне засідання позачергової тридцять першої сесії Верховинської районної ради. На ньому верховинці ухвалили звернення до Президента України, голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра України, голови Івано-Франківської ОДА та голови Івано-Франківської обласної ради про неприпустимість ліквідації найвисокогірнішого в Україні Верховинського району.

Впродовж тижня після цього засідання готувались до поїздки у Київ. 13 липня сотня верховиців виїхала на протест до столиці.

На початок