Завод із заморозки ягід та вирощування малини: швейцарці профінансують проєкт на Рівненщині

Завод із заморозки ягід та вирощування малини: швейцарці профінансують проєкт на Рівненщині

Завод із заморозки ягід та вирощування малини: швейцарці профінансують проєкт на Рівненщині
. Фото: Рівненська ОВА

У селі Оженин на Рівненщині побудують мінізавод із заморозки ягід, де зберігатиметься 60 тонн продукції. У рамках українсько-швейцарського проєкту Organic Trade for Development в області планують збільшити кількість земель для вирощування малини, а жителям чотирьох громад роздадуть понад 50 тисяч саджанців. Про це 17 травня повідомили в ОВА. Також до навчання в органіці залучатимуть дітей та молодь. Проєкт обійдеться в майже 400 тисяч євро.

У селі Оженин Острозької громади на території колишнього плодоконсервного заводу збудують мінізавод для заморозки ягід. Там планують зберігати 60 тонн вітамінної продукції.

Завод із заморозки ягід в Оженині
Територія плодоконсервного заводу в Оженині /Фото: Рівненська ОВА

В Оженині відкриють мінізавод із заморозки ягід
Колишній плодоконсервний завод в Оженині/ Фото: Рівненська ОВА

Учасницями українсько-швейцарського проєкту OT4D стали Гощанська, Корецька, Острозька та Привільненська громади. Триватиме він до кінця 2023 року, бюджет становить – 390 тисяч євро.

Для вирощування ягід роздадуть понад 50 тисяч саджанців, розповів керівник проєкту "Розвиток органічного ягідництва в об’єднаних територіальних громадах" Костянтин Січной:

"Зимою 92 жителів чотирьох громад ми вже навчили теорії органічного плодоовочівництва. Тепер розпочинається польовий етап навчання. Практикуватимуться на органічній ягідній фермі. І вже восени отримають перші саджанці малини, яку самостійно вирощуватимуть на своїй землі".

На Рівненщині збільшать вирощування ягід
Фото: Рівненська ОВА

Як зазначив начальник ОВА Віталій Коваль, Рівненщина стала єдиним учасником міжнародного проєкту з органічного ягідництва:

"На сьогодні площа під органікою в області – понад вісім тисяч гектарів. Завдяки проєкту плануємо збільшити кількість таких земель шляхом незадіяних площ центру та півночі області".

На Рівненщині вирощуватимуть ягоди
Фото: Рівненська ОВА

Також у Привільненському ліцеї у Дубенському районі створили гурток "Екоземлеробство". На території закладу створюють демонстраційну ділянку, де діти навчатимуться вирощувати органічну продукцію — овочі та ягоди.

У рамках проєкту кафедра ґрунтознавства інституту Агроекології та землеустрою НУВГП придбала сучасну мобільну ґрунтову лабораторію.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок